080618-honda-fcx-clarity

Honda först ut med vätgasbil

Produktionen av Hondas bränslecellsbil FCX Clarity är nu i full gång och den första bilen har redan rullat ut från fabriken. Därmed blir Honda först ut med en serietillverkad bil med bränslecellsdrift.

Hondas bränslecellsbil FCX Clarity har visats i näst intill produktionsfärdigt skick på bilmässor världen över i ett par år nu, men det är först nu som tillverkningen har satt igång på riktigt. I måndags var det världspremiär för de tre första serietillverkade exemplaren. Men även om det rent tekniskt rör sig om en serietillverkning känns det nästan fel att kalla det så. Under resten av det här året och 2009 ska endast ett par dussin bilar byggas. Sedan hoppas Honda kunna öka takten till ungefär 200 bilar per år.

Det rör sig alltså knappast om någon massproduktion. Ändå har Honda naturligtvis lagt ned enorma summor på utvecklingen av FCX Clarity. Därtill har man byggt upp en helt ny fabrik där FCX Clarity blir ensam om att byggas. FCX Clarity blir heller ingen bil som blir tillgänglig för gemene man, speciellt inte i Sverige. Bilarna kommer att leasas ut till kunderna genom ett treårskontrakt till en kostnad av 600 dollar, eller 3 600 kronor per månad. I det priset ingår dock all service och eventuella reparationer. Inledningsvis kommer bilen bara att finnas tillgänglig i Japan och USA. Ett stort problem för Honda är naturligtvis att tankställena är få för bränslecellsbilarna. Det är också anledningen till att de fem första kunderna återfinns i södra Kalifornien, där tillgången på stationer är förhållandevis god. Intresset för Hondas bränslecellsbil har varit stort ända sedan den visades som koncept, och det lär inte bli mindre nu när bilen äntligen når marknaden. Speciellt stort är intresset i USA, där FCX Clarity mycket väl kan ta Toyota Prius plats som det trendiga miljöbilsvalet.

Läs mer om Hondas bränslecellsbil via länkarna nedan.

Läs mer