Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Honda gör om nya CR-V efter Teknikens Världs test

Dålig framkomlighet och överhettat fyrhjulsdrivningssystem uppmärksammades av Teknikens Världs testlag i samband med test av nya Honda CR-V. Nu ändrar Hondas tekniker på den hårt kritiserade drivlinan.

När Teknikens Värld testade nya, fjärde generationen, av Honda CR-V 2,2 i-DTEC 4WD (läs testet här) stötte testlaget på flera tekniska missar hos fyrhjulsdriften. Vid vårt framkomlighetstest i uppförsbacke blev CR-V ensam kvar vid backens början där konkurrenterna Hyundai Santa Fe, Mazda CX-5 och Mitsubishi Outlander samtliga kravlade sig upp för snöbranten. Hondans elektroniskt styrda system blev överhettat och behövde avkylning innan vi vågade ta mer sats. Anledningen till överhettningen var enligt Honda att man vill skona mekaniken och i stället sänker prestandan på 4WD-systemet.

För att simulera halka på snö och is har Teknikens Världs testlag egenutvecklade friktionsrullar som simulerar låg eller ingen friktion. Detta gör det enkelt och lättbegripligt att se hur krafterna arbetar och fördelas i ett fyrhjulsdrivningssystem. Exempelvis kan vi simulera halka under fram- och bakaxel respektive på vänster eller höger hjulpar. I fallet där vi lät Honda CR-V stå med vänster hjulpar på nollfriktionsrullarna spann vänster fram- och bakhjul helt fritt, ingen kraft distribuerades över till något av högersidans hjul, som hade fäste.

Även dålig riktningsstabilitet vid landsvägskörning på halt underlag härleds till svagt arbetande 4WD-system.

I det aktuella testet placerade sig Honda CR-V trots bristerna på andra plats efter nykomligen i crossoversegmentet Mazda CX-5. Låga poäng i ronden ”motor/kraftöverföring” var en av de avgörande faktorerna till att Honda missade vinsten.

Efter kritiken kontaktades Teknikens Värld omgående av Honda Sverige som lät tekniker ta del av testresultaten samt våra testmetoder. Lyhört tog Hondas teknikteam åt sig av informationen och lät göra liknande simuleringar internt. Resultatet är att Honda funnit en ny mappning av 4WD-drivlinan och låter programmera om setupen i samtliga bilar. Nyproducerade Honda CR-V får givetvis den omprogrammerrade mjukvaran installerad från start.

– Vi har fokuserat alltför mycket på förbrukningssiffror före framkomlighet hos nya CR-V, förklarar Maria Johansson, presschef Honda Sverige.

Förfarandet från Hondas sida är typiskt japanskt ödmjukt kan man säga. Eller smart. I stället för att vända konsumenterna ryggen ändras i stället tekniken efter resultaten som Teknikens Värld kommit fram till i vår testverksamhet. Honda ber att få återkomma till hur man går vidare med att uppdatera de bilar som redan nått sina kunder.

Tidningens testlag kommer inom snar framtid att få tillgång till uppdaterade Honda CR-V för vidare tester. Vi återkommer givetvis i fallet.

Honda Sverige angående nya CR-V

Efter att de första testerna från bland annat Teknikens Värld och Vi Bilägare publicerats så kunde Honda konstatera att nya CR-V inte presterat tillräckligt bra under de vinterförhållanden som den testats i.

Anledningen till detta kan uteslutande förklaras med det stora fokus på bränsleförbrukning och utsläpp som varit prioriterat för den nya modellen. Omfattande interna tester har sedan dess gjorts och har resulterat i att Honda i dag 2013-03-13 kan bekräfta att en mjukvaruppdatering av CR-V avsevärt kommer att förbättra CR-V:s vinteregenskaper. Bränsleförbruknings- och utsläppssiffrorna kommer trots denna uppdatering att rymmas inom nu gällande homologering.

Inom ett par veckors tid ber vi att få återkomma till hur vi går vidare med att uppdatera de bilar som redan nått sina kunder och vad som gäller för den fortsatta produktionen.

Jonas Lindow, Sverigechef Honda Nordic AB