Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090512-honda-nr1-japan
090512-honda-nr1-japan
090512-honda-nr1-japan
090512-honda-nr1-japan

Honda Insight första hybriden i topp

Honda Insight har redan blivit en succé i hemlandet. Som första hybridbil genom tiderna har den intagit platsen som den bäst säljande bilen i Japan.

De japanska bilköparna har inte haft lång tid att vänja sig vid nya Honda Insight. Försäljningen startade den 6 februari i år, men ändå verkar japanerna ha tagit bilen till sina hjärtan. Enligt siffror från  Japan Automobile Dealers Association har Insight intagit platsen som den bäst säljande bilen i Japan, alla kategorier. Under april såldes 10 481 Insight. Därmed blev Insight den första hybridbilen någonsin att toppa försäljningslistorna i Japan.

Honda kan även glädja sig åt att för första gången inneha de två översta platserna på försäljningslistorna. Honda Fit (Jazz) var den bäst säljande bilen för hela 2008 och blev i april förbisprungen av Insight. Framgångarna för Insight anses i mångt och mycket bero på det låga priset. Honda har marknadsfört nya Insight som världens billigaste hybrid. Och med en prislapp på 1,89 miljoner yen har den bevisligen lockat många kunder. Här i Sverige är priset inte lika förmånligt. På grund av en försvagad krona jämfört med den japanska valutan yen stiger priset i Sverige. Vill man ha en Insight i Sverige får man vara beredd att betala minst 234 900 kronor.

Det återstår att se hur länge Insight får behålla sin topplacering. Näst vecka planerar Toyota att lansera nya Prius i hemlandet. Prius är en större bil än Insight och förutspås få ett högre pris. Det har däremot spekulerats om att Toyota planerar att dumpa priset kraftigt för att konkurrera med värsta konkurrenten. Den japanska tidningen Nikkei uppgav tidigare i våras att Toyota ska sänka priset på Prius till 1,89 miljoner yen, exakt samma pris som för Insight. Toyota har valt att inte kommentera uppgifterna och hänvisar till att priset för nya Prius ska vara 2,33 miljoner yen.

Läs mer