Honda Jazz som renodlad elbil till 2012

Huvudnumret i Hondas monter på bilsalongen i Frankfurt är nya Civic, men man har även tagit tillfället i akt till att presentera en eldriven Honda Jazz som konceptbil. Nu bekräftar Honda att bilen går i produktion till nästa år.

En av de konceptbilar som kanske inte har drar de stora massornas blickar till sig på den nu pågående bilsalongen i Frankfurt är Honda EV Concept, vilket innebär Honda Jazz (eller Fit, som den heter på vissa marknader) i helt elektrisk version. 

Hondas rymliga småbil finns redan nu i hybridutförande, men nu bekräftar alltså Honda att man redan nästa år kommer att låta bilen hamna på vägarna. Under skalet ryms ett litium-jon-batteri, hopkopplat med en elektrisk synkronmotor av samma modell som vi hittar i bränslecellsbilen FCX Clarity. 

Tre lägen för framdriften ska erbjudas, enligt mönster från coupén CRZ. Lägena kallas Econ, Normal och Sport, och innebär i nämnd ordning en successiv höjning av prestandan på bekostnad av räckvidden. I Econ-läge ska räckvidden vara hela 25 procent längre än i Sport-läget. Sportläget hävdas motsvara samma prestanda som en helt vanlig tvåliters bensinmotor. Som mest ska batterikapaciteten kunna räcka i elva mil. Blir läget kritiskt ska föraren förvarnas och ombedjas stänga av luftkonditionering och andra elslukande utrustning.

Även om bilen ska rulla ut på vägarna nästa år lär det ändå bara var i form av en begränsad testflotta i utvalda delar av Japan och USA. Det är alltså ännu oklart när vi får se den hos oss.