Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Honda och Toyota återkallar miljontals bilar

Två olika problem med krockkuddar gör att de japanska biltillverkarna Honda och Toyota tvingas återkalla fler än fem miljoner bilar. För Toyotas del berörs inga bilar i Europa.

Honda meddelade under tisdagen att de återkallar 2,4 miljoner bilar i USA till följd av ett nytt Takata-krockkuddeproblem som amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA informerade om i december. Felet i krockkuddarna ligger i det drivmedel som utlöser krockkuddarna, det blir instabilt vid kontakt med luft och fukt vilket kan leda till utlösning vid fel tillfälle.

Det rör sig om en äldre typ av drivmedel än det ammoniumnitratbaserade drivmedel som funnits i de hundratals miljoner krockkuddar som har fått åtgärdas (efter många dödsolyckor) under de senaste åren och som fick japanska Takata att gå under. Resterna av Takata köptes upp av kinesiska Key Safety Systems som i samband med uppköpet döpte om hela koncernen till Joyson Safety Systems. Inriktningen är fortfarande säkerhetsdetaljer till bilindustrin.

Bilarna som berörs är av märkena Honda och Acura av årsmodeller från 1996 och 2003, oklart vilka modeller det rör sig om.

Om övriga världen utanför USA involveras återstår att se, Honda har nämligen i ett uttalande berättat att två bilar i Japan drabbats av felet i samband med skrotning.

Det finns inga reservdelar för att åtgärda bilar med den instabila utlösaren, så Hondas alternativ är att med reparationer åtgärda problemet. De uppskattar att de kan påbörja åtgärden om ungefär ett år.

FILM: Se vad som gör Takata-krockkuddar så livsfarliga

Toyotas återkallelse, som även den meddelades under tisdagen, berör 3,4 miljoner bilar och även här är det krockkuddar som är problemet. Dock är problemet ett helt annat och har inte alls med Takata att göra. Ett tekniskt fel som gör att krockkuddarna kanske inte löses ut vid olycka har upptäckts. Amerikanska myndigheter rapporterar om två fall där krockkuddarna inte har lösts varav en av dem ledde till dödlig utgång.

2,9 miljoner av bilarna återfinns i USA medan resterande halvmiljonen bilar rullar i övriga delar av Nord-, Syd- och Centralamerika. Inga bilar i Europa berörs av återkallelsen som gäller modellerna Corolla av årsmodell 2011-2019, matrix 2011-2013, Avalon 2012-2018 samt Avalon Hybrid 2013-2018.