Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080710-honda-osm080710-honda-osm080710-honda-osm
080710-honda-osm

Honda OSM – ny miljöroadster

Den 22 juli är det öppningsdags för bilsalongen i London. Samma dag är det världspremiär för Hondas nya miljöroadsterkoncept OSM. Vill det sig väl kan OSM bli en lättviktig och miljövänlig efterföljare till kritikerrosade Honda S2000.

Med S2000 skapade Honda en bejublad, men lite för dyr, konkurrent till Mazda MX-5. Många uppskattade de självsäkra köregenskaperna och den varvvilliga motorn. S2000 har dock varit färdig för pension sedan ett par år tillbaka nu, och det börjar bli dags för en efterträdare att axla ansvaret. Honda vill visserligen inte säga att OSM-konceptet ska ge upphov till en efterföljare, men mycket tyder på att OSM kan ha potentialen som behövs för att fylla S2000:s skor.

Bokstavskombinationen OSM står för Open Study Model. Konceptet är ritat med låg bränsleförbrukning och låga utsläpp som främsta ledord. Bilen ritades på Hondas R&D Center i tyska Offenbach. Honda har inte avslöjat några tekniska detaljer om konceptet men obekräftade uppgifter säger att OSM bär stora likheter med CR-Z hybrid coupe som visades på Tokyosalongen i oktober 2007. CR-Z var ett hybriddrivet sportbilskoncept byggd i lågviktsmaterial som redan är bekräftat för produktion och avtäckningen sker någon gång nästa år. Hondas talesman Steve Kirk vill dock inte avslöja om OSM är besläktad med CR-Z.

– För närvarande är OSM bara en designstudie, en lermodell. Det har definitivt inte fattats något beslut om produktion, säger Steve Kirk till Automotive News Europe.

Han ger dock en hint om att det ändå kan bli aktuellt med produktion för OSM när han säger att bilen skulle passa bra in i Hondas utveckling mot ett grönare modellutbud. Han säger dessutom att det finns vissa likheter mellan CR-Z och OSM, nämligen att de båda är tänkta som lätta och miljövänliga sportbilar.

Läs mer