Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Pressbild

Honda presenterar WR-V – ny liten suv med traditionell teknik

Under CR-V och HR-V kommer WR-V i Hondas suvhierarki. Men om den nya generationen av den lilla modellen, som tillverkas i Indonesien, blir aktuell för oss i Europa är högst osäkert.  

Ju senare bokstav i alfabetet desto mindre storlek på suv-modell, verkar vara logiken i Hondas modellprogram. För jämte storsuven CR-V och den mindre HR-V presenterar man nu minstingen i programmet – kallad WR-V – i sin andra generation. Men trots att segmentet för små suvar varit ett av de absolut hetaste i Europa på senare år, så är det tveksamt huruvida WR-V kommer att vara aktuell för att komma hit. Produktionen, och första marknadslanseringen, sker nämligen Indonesien. Och föregångaren, som kom 2017, har heller inte sålts hos oss.

1 AV 2
Foto: Pressbild
2 AV 2
Foto: Pressbild

Designen på nya WR-V följer gällande Honda-snitt, och släktskapet är tydligt med exempelvis Civic. Samtidigt är det en tämligen traditionell uppbyggnad som råder under skalet. Motorn är en 1,5-liters bensinare på 121 hästar och 145 newtonmeter. Samma motor hittar vi i de enklaste versionerna av HR-V, även om dessa inte säljs här. För att bli aktuell för Europa misstänker vi att WR-V också skulle behöva få ta del av de seriehybriddrivlinor som just HR-V, Jazz och Civic har. Om inte en renodlad elversion kan tänkas komma.

Hjulupphängningen är också av traditionellt snitt. Fjäderben av MacPherson-typ fram och torsionsaxel bak. Totallängden är bara strax över fyra meter (406 cm), och bredden 1,78 meter. Axelavståndent mäter in bara centimetern kortare än 2,5 meter. Som jämförelse kan nämnas att en bil som Opel Mokka är knappa decimetern längre, både i totallängd och mellan axlarna. WR-V är alltså ingen stor bil. 

1 AV 2
Foto: Pressbild
2 AV 2
Foto: Pressbild

Interiört syns en sjutums touchskärm, och en hel del av den säkerhetsutrustning vi är vana vid hos oss finns inte som standard. Bara fyra krockkuddar. Ingen autobroms eller annat förarstöd. Men så är också WR-V en billig bil. Priset ligger på den indonesiska marknaden på 271,9 miljoner rupier, vilket är strax under 200 000 kronor.

Export utanför Indonesien blir aktuell först nästa år, men vilka marknader som får ta del av WR-V då återstår att se. Vi gissar övriga Sydostasien, Sydamerika och Indien.

Foto: Pressbild