Honda S2000 såld för en halv miljon kronor

En eftertraktad bilmodell men denna Honda S2000 är något alldeles extra – därför gick den för närmare en halv miljon kronor på auktion.  

Att roadstern Honda S2000, tillverkad mellan 1999 och 2009, skulle bli en eftertraktad entusiastbil var lätt att förstå redan från start. Förutom snittet med lång huv och perfekta proportioner så pratades det naturligtvis en hel del om motorn på två liter, VTEC-teknik och ett maximalt effekttag på 240 hästkrafter som nåddes vid 8 300 varv/min, men mäktade med att varvas upp till 9 000.

– Släktskapet med Formel 1 blir nästan övertydligt, bilen skenar och är snart uppe i farter som inte bara är farligt otillåtna utan även hälsovådliga på annat sätt, skrev vår Dag E Hogsten i provkörningen i Teknikens Värld nummer 22/1999 (hela provkörningen går att läsa här).

Annat det pratades om var den digitala instrumenteringen med varvräknaren formad som en fjäder över hastighetsmätaren. Den röda startknappen på instrumentbrädan ansågs rent av vara provocerande på sin tid.

Nu har ett exemplar sålts för närmare en halv miljon kronor (48 000 dollar) på sajten bringatrailer.com. Men så är det en bil utöver det vanliga. På mätaren läser vi 1001 miles, vilket motsvarar ungefär 162 mil och att beskriva bilens kondition som något än annat än nyskick vore galet. Den har till och med varningslappen för krockkudden på passagerarsidan kvar, den tas normalt bort av sin första ägare.

Bilen, av årsmodell 2000, levererades ny till en handlare i Altoona, Pennsylvania, med under två mil på mätaren och blev stående där i en samling. När företaget såldes 2013 registrerades bilen och fick sin förste "riktiga" ägare som kört den till dagens mätarställning innan den nu gick på auktion.

Normalt brukar köpare som betalar idio… väldigt höga priser för bilar hålla en låg profil. Inte denna gång. Den lyckliga vinnaren är IndyCar-föraren Graham Rahal, son till den amerikanske racingikonen Bobby Rahal, som gladeligen twittrade ut händelsen. Hans far äger en Honda S600 och bilarna ska bilda ett fint par.

https://twitter.com/GrahamRahal/status/1059934348449906689

Nu kommer kollegan Mattias kalla mig för en lat jävel, men med bilen följer ett galleri på mäktiga 430 bilder. Jag gör det lätt för mig och länkar till det här.