Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Honda tar patent på bränslecellsmotorcykel

I Japan tror man starkt på den vätgasdrivna bränslecellen. Bil- och motorcykeltillverkaren Honda har tagit konceptet så pass långt att man nu patenterar en bränslecellsmotorcykel.

Honda är lite av pionjärer inom bränsleceller med sin bil FCX Clarity som vi var och körde på Gotland för tio år sedan och som nu har lanserats i ett helt nytt utförande och därför var vi nyligen iväg och körde den vattenkissande modellen.

Men Honda tror inte enbart på vätgasdrivna bränsleceller i fyrhjuliga ting, även tvåhjuliga, som Honda är stora på, kan förses med elektricitetskapande bränslecellsstackar.

De båda bilder vi ser här är patentskisser som Honda har lämnat in och som föreställer (bilden ovan) en helt vanlig motorcykel, dock utan avgasrör. Den andra bilden visar tydligt var det handlar om. Under kåpan som normalt ”döljer” en bensintank gömmer sig en bränslecell med tillhörande stack där det magiska händer – vätgas och luft reagerar med varandra och elektricitet uppstår. Denna elektricitet driver sedan en elmotor på konventionellt vis.

Skulle du kunna tänka dig en stor bränslecell mellan benen och en vätgastank under rumpan?

Luften som behövs för reaktionen tas från omgivningen, så några extratankar behövs inte för detta ändamål, däremot behövs det en behållare för vätgasen. Denna tank är, som vi ser på bilden, placerad under sadeln. Det är en relativt liten tank så räckvidden för en hoj av det här slaget är sannolikt inte i paritet med en vanlig bensindriven motorcykel, däremot lär den slå de batteridrivna el-motorcyklarna på fingrarna. Elmotorcyklar ligger i dag på uppemot 20 mils räckvidd.

Hondas bränslecellsmotorcykel är en del i ett stor strategisk satsning som även involverar Nissan, Toyota samt flera andra parter och som har kommit på initiativ från bland annat den japanska regeringen. De vill nämligen se 40 000 bränslecellsdrivna fordon på de japanska vägarna samt en mängd nya vätgasmackar. Honda ensamma ska stå för uppförandet av 80 nya vätgasmackar de kommande fyra åren.