Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Honda

Honda ZR-V till Europa nästa år

Honda ska göra en nysatsning i Europa. En av tre nya suvar nästa år är ZR-V som nu presenterats för den japanska marknaden.

Honda sålde drygt 73 000 nya bilar i Europa under fjolåret. Det är en försvinnande liten mängd bilar, så pass få att märkets andel på den europeiska kontinenten nu uppgår till 0,6 procent. Som jämförelse har Toyota 5,8 procent av marknaden och Volvo 2,5 procent.

Men Honda har inte gett upp Europa. Nästa år ska det japanska märket inleda en nysatsning genom att lansera tre nya suv-modeller, bland annat en helelektrisk men också den vi ser på bilderna här, nämligen ZR-V.

1 AV 4
Foto: Honda
2 AV 4
Foto: Honda
3 AV 4
Foto: Honda
4 AV 4
Foto: Honda

Honda ZR-V är med sina knappa 457 centimeter på längden snäppet kortare än CR-V men också betydligt längre än HR-V. Den har alldeles nyligen presenterades för den japanska marknaden där den ska börja levereras i april 2023. Modellen säljs redan i USA och i Kina, men då – märkligt nog – under namnet HR-V.

https://youtu.be/RmAGKehPjdw

I Japan erbjuds ZR-V i utföranden med fram- och fyrhjulsdrift. Då förstnämnda drivs med enbart bensinmotor är den sannolikt inte aktuell för Europa. Däremot den fyrhjulsdrivna versionen, som har en e:HEV-hybriddrivlina med 2,0-liters bensinmotor samt två elmotorer, kan vi misstänka kommer hit till vår del av världen. Honda beskriver drivlinan som kraftfull likt en treliters vinkelsexa.