Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Honda HSC concept Honda NSX
Honda HSC concept Honda NSX
Honda HSC concept Honda NSX
Honda HSC concept Honda NSX

Hondas vd bekräftar ny NSX

Hondas vd Takanobu Ito bekräftar att man börjat jobba på ersättaren till Honda NSX. Den nya bilen ska bli både grönare och lättare om Hondachefen får igenom sin önskelista.

I Honda-montern på årets bilsalong hade Honda fullt upp med att visa sin nya modell av Honda Civic, men hemma i Japan sitter man enligt Hondachefen Takanobu Ito och filar på ersättaren till Honda NSX som gick i graven 2005. Sedan dess har både Honda- och bilentusiaster bönat och bett Honda att tillverka en ersättare efter samma koncept. Hos Honda har man flera gånger själva lekt med tanken, bland annat när man visat upp konceptbilarna Honda HSC från 2003 och Acura Advanced Sports Car Concept på motorsalongen i Detroit tidigare i år.

Men trägen vinner som det gamla talesättet går och nu verkar Honda ha konkreta planer på en ersättare.

– Jag spenderade delar av min tidiga karriär på Honda med att utveckla NSX, och särskilt aluminiumkarossen. Jag tyckte verkligen om den upplevelsen och lärde mig mycket att det är min önskan att Honda-ingenjörer får erfarenheten att utveckla en sportbil som NSX i framtiden. På Honda tittar våra ingenjörer redan på att utveckla en sådan bil, säger Ito i en intervju med Autocar.

Honda-basen Ito vill inte ge några datum för när vi kan få se en spirituell ersättare till NSX men menar att fokus på den nya bilen inte bara kommer handla om hästkrafter.

– Man kan inte förlita sig på höga effektsiffror för att kalla en bil för sportig nu för tiden. Den första NSX handlade om hög effekt men också om kördynamik och dagens vikt-effektförhållande är vad vi måste fokusera på. NSX var känd för sin aluminiumkaross så när vi utvecklar vår nya sportbil vill vi inte kopiera Ferraris effektsiffror, men också jaga effektivitet samtidigt.

Ersättaren till NSX var inplanerad till att lanseras förra året men planerna skrotades i december 2008 av Hondas dåvarande vd Takeo Fukui i efterdyningarna av finanskrisen. Ett annat hinder var Hondas strävan att skapa mer miljövänliga bilar, vilket Takanobu Ito menar inte ska stå i vägen för framtida sportiga bilar från Honda.

– Våra senaste satsningar har haft fokus på bränsleeffektivitet och det har kanske gett intrycket att Honda ligger efter på den sportiga biten, men låt mig försäkra om att så inte är fallet. Vi kommer att adressera det med våra nya generationer bilar, avslutar han.