Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hongqi L5
Hongqi L5
Hongqi L5
Hongqi L5

Hongqi L5 – en kinesisk Rolls-Royce

Har du onödigt mycket pengar och vill ha en bil som står ut ur massan av Bentleys och Rolls-Royce? Då kan kanske Hongqi L5 vara något för dig.

L5 är den senaste modellen från den kinesiska biltillverkaren Hongqi vilket översätts till ”Röd flagga”. Modellen hade visserligen premiär redan under förra året men nu har den första privatpersonen köpt ett exemplar då modellen tidigare endast såldes till den kinesiska regeringen.

Personen i fråga är en förmögen kinesisk affärsman och han ska enligt uppgift ha betalat cirka fem miljoner yuan, cirka 5 330 000 kronor och ungefär 1,6 miljoner mer än vad en Rolls-Royce Phantom kostar i Sverige.

Designmässigt är den stark retroinspirerad och har vissa likheter med såväl Rolls-Royce och Bentleys motsvarigheter Phantom och Mulsanne. En bil av denna kalibern har så klart även en kylarprydnad, Bentley har ett bevingat B, Rolls-Royce har Spirit of Ecstasy och längst fram på huven hos L5 hittar vi, lite patriotiskt, en röd flagga.

Bilen är över 550 centimeter lång, två meter bred, 158 centimeter hög och har en hjulbas på 344 centimeter. Den långa hjulbasen medför ett rejält benutrymme i baksätet som visserligen har tre sittplatser men i praktiken är den anpassad för två baksätespassagerare. Den luxuösa kupén domineras av läderklädda ytor som kompletteras av exklusiva ädelträpaneler och stora bildskärmar i såväl mittkonsol som ryggstöd.

Hongqi L5 drivs av en sexliters V12:a som levererar 410 hästkrafter och 548 newtonmeter, något som verkligen behövs då lyxlimousinen väger in på hela 3 175 kilo. Kraften levereras via en sexväxlad automatlåda till alla fyra hjul och för högsta komfort rullar L5 på luftfjädring. Toppfarten uppges vara 200 km/h och bränsleförbrukningen är en ganska sorglig siffra på 2,0 liter per mil.

I dagsläget har Hongqi inga planer på att lansera L5 utanför Kina. Vad tror du, är L5 en bil som skulle kunna konkurrera utanför hemlandet med konkurrenter som Bentley och Rolls-Royce?