Horch återuppstår när Audi utmanar Mercedes-Maybach

Lyxbilsmärket Horch återuppstår när Audi tar upp kampen mot Mercedes-Maybach, hävdar källa inom koncernen.

Audi väcker liv i bilmärket Horch som gick i graven 1940. Det hävdar en källa inom koncernen till Automotive News. Emblemet kommer att sitta på lyxutrustade bilar av modell Audi A8 med såväl V8- som W12-motorer under huvarna.

De nya Horch-bilarna kommer som en direkt utmanare till Mercedes S-klass som finns i Maybach-utförande – ett gammalt märke även det som Mercedes sjösatte på nytt 2002 med bilarna 57 och 62, modeller som nu är nedlagda. Vår Mikael Stjerna provade på att bo ett dygn i Mercedes-Maybach S 500 – läs artikeln här.

LÄS MER: Bortglömda bilmärken

Några unika modeller för Horch är inte aktuella enligt källan, Audi har lärt av Mercedes misstag med 57 och 62. Det kommer alltså handla om lyxutrustade bilar med Horch-emblem på bland annat C-stolparna.

Horch bildade tillsammans med Audi, DKW och Wanderer Auto Union 1932. Horch fabrik i Zwickau hamnade senare i östtysk ägo och kom att tillverka betydligt folkligare bilar som Sachsenring Trabant.

Foto: Audi AG

På bilden ovan ses en Horch 853 Sport-Cabriolet tankas upp längs Autobahn, vilket kan behövas då förbrukningen var cirka 2,5 liter per mil. 1 024 exemplar tillverkades av modellen åren 1935 till 1940. Bilen hade en rak åttacylindrig motor på ursprungligen 100 hästkrafter och var god nog för 135 hästkrafter. Notera emblemet med ringar på grillen.