Hörlurar i trafiken – vanligare än du tror
En av två har på sig hörlurar när de rör sig i trafiken, vilket kan leda till ouppmärksamhet och påföljande risker – allt enligt en undersökning från försäkringsbolaget If.
Hörlurar i trafiken, vad tycker du om det inslaget? Skönt att kunna dra sig undan i sin egen värld samtidigt som en skön historia berättas för dig? Eller är det bara störande med alla människor som går runt med lurar i öronen och en skärm framför näsan? Ser du några säkerhetsrisker med hörlurar i trafiken?
Det är opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov som utfört undersökningen på uppdrag av försäkringsbolaget If. Statistiken baseras på 3 516 genomförda intervjuer under perioden 1-16 november 2019 (män och kvinnor, 18 år och äldre i Sverige). Fokus har varit att titta på hur många i olika ålderskategorier som använder hörlurar i trafikmiljöer och det är tydligt att användandet är utbrett. Enligt materialet från If/YouGov är det bara 19 procent av de tillfrågade i åldersgruppen 18 till 34 år som INTE använder hörlurar i trafiken.
I just den åldersgruppen är användandet mest utbrett, men försäkringsbolaget If är tydliga med att kommunicera riskerna.
– Hörlurar kan leda uppmärksamhet och fokus på annat än omgivningen och göra att du inte hör bilar eller cyklar som signalerar för att varna dig. Du får helt enkelt svårare att bedöma trafiksituationen omkring dig, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget If.
I undersökningen har frågan även ställts om hur många som använder hörlurar när de kör bil, vilket visar sig vara ungefär var tionde svarande. Något som If höjer ett varnande finger för.
– Att köra bil med hörlurar, särskilt med hög volym, kan vara ett störmoment. Det finns en risk att inte uppfatta trafiken runt omkring och att man mister skärpan och blir en trafikfara, säger Irene Isaksson-Hellman.
Linus Pröjtz säger...
För egen del har jag märkt hur utbrett detta blivit, i alla fall i min egen lilla värld. En klassisk empirisk undersökning utan saklig grund i de breda leden. Men ändå, en erfarenhet. Jag har cykelpendlat till och från jobbet i drygt tio års tid, från närförort in till först Stockholm City och nu till Marieberg på Kungsholmen. Och det är tydligt hur mycket vanligare det är med lurar i öronen. Liksom en telefon i handen, samtidigt som man går. Uppmärksamheten har blivit sämre och den gamla klassikern ”att få ögonkontakt i trafiken” har blivit mycket svårare då fokus ligger någon annanstans. Att röra sig i en trafikerad miljö utan öron och ögon blir svårt, så alla distraktioner innebär, just det – sämre uppfattningsförmåga. Men, som sagt, det är min egen empiriska undersökning på väg till och från jobbet.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se