091117-hummer h4 h5

Hummer H4 och H5 – mindre modeller på schemat

Hummer befinner sig på den mindre smickrande nedre halvan av försäljningslistorna. Inte så konstigt med tanke på de stora bensinslukande terrängbilar som erbjuds. Men den nya kinesiska ägaren har mindre modeller i planeringen – H4 och H5.

Det är sedan en dryg månad klart att GM gör sig av med sin mest terrängdugliga division, det vill säga Hummer. Köpare är kinesiska Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery och affären tippas vara i hamn om 14 dagar.

Tengzhong köper alltså ett bilmärke som har haft det blytungt i försäljningslistorna de senaste åren. Anledningen till detta är så klart den begränsade marknaden för denna typ av fordon (inberäknat några på Stureplan) samt Hummer-modellernas törst efter stora mängder bränsle.

Men Tengzhong tänker råda bot på märkets i dag något skamfilade profil genom att inom några år presentera två mindre och mer ”miljömedvetna” modeller, nämligen H4 och H5.

På Detroitsalongen 2008 visade Hummer upp en konceptbil kallad HX (bilden ovan). Denna konceptbil ligger som bas för utvecklingen av H4 som kommer att vara mindre än dagens H3 och dessutom ha bättre bränsleekonomi (alltså lägre än 1,3 l/mil). GM och Tengzhong har tecknat ett avtal om att kineserna får tillgång till amerikanernas hittills genomförda utvecklingsarbete runt bilen (från HX till H4).

Denna H4-modell är tänkt att lanseras om cirka tre år och kommer att gå in på marknaden som en konkurrent till Jeep Wrangler.

Två år efter H4:ans entré tänker kineserna lansera en ännu mindre Hummer-modell som inte helt ologiskt får namnet H5. Denna ska så klart bjuda på ännu bättre bränsleekonomi än storebror H4. Det talas till och med om att H5 eventuellt ska berikas med en hybriddrivlina eller ren eldrift. Hur det blir med det återstår att se, men vad vi kan vara mer eller mindre säkra på är att de kommande mindre Hummer-modellerna lär vara riktigt dugliga i dålig terräng.

Läs mer

Test och provkörningar