Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100408-hummer-läggs-ned
100408-hummer-läggs-ned
100408-hummer-läggs-ned
100408-hummer-läggs-ned Foto: Hummer / Wieck

Hummer läggs ned för gott

Sagan om Hummer har fått ett definitivt slut. General Motors har inte hittat någon köpare till monstersuvmärket och har därför beslutat att avveckla verksamheten. För att rensa lagren rabatteras de sista Humrarna kraftigt i USA.

 I slutet av februari meddelade Hummers ägare General Motors att försäljningen till kinesiska Sichuan Tengzhong inte kunde slutföras och att en avveckling av Hummer därför skulle påbörjas. Kort därefter sades det att Hummer fick fram till 1 maj på sig att hitta en ny ägare. Det är visserligen några veckor kvar på tidsfristen men GM har inget hopp om att hitta en seriös köpare och har därför beslutat att lägga ned Hummer för gott, uppger Hummers talesman Nick Richards för Automotive News. Hummers vd Jim Taylor går nu i pension.

Det finns fortfarande cirka 2 200 Hummer-bilar i lager och för att de inte ska bli stående införs kraftiga rabatter och förmånliga finansieringsalternativ för amerikanska köpare under april månad. Hummer-köpare kan få räntefri finansiering över 72 månader eller en rejäl prissänkning. En Hummer H3 kan nu fås 36 000 kronor billigare och en H2 kan köpas med en rabatt på 43 000 kronor. Hummer har 153 återförsäljare i USA.

Saab framstår nu som ett mycket lyckligt undantag i GM:s annars så dystra försäljningsstatistik. Hummer har varit till salu sedan snart två år tillbaka men ingen ville ta över de svårsålda suvarna. Även Saturn och ett klassiskt bilmärke som Pontiac har lagts i papperskorgen under GM:s regi. Vi minns alla hur nära det var att Saab hamnade på samma plats.

Läs mer