Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080814-hummer-ryssland080814-hummer-ryssland080814-hummer-ryssland
080814-hummer-ryssland

Hummer till Ryssland?

Hummer – bilmärket som har kommit att bli en av de största symbolerna för det amerikanska försvaret – kan komma att säljas till Ryssland. En av världens rikaste män, en rysk oligark, uppges vara en av dem som har lagt ett bud.

Rysslands rikaste man, Oleg Deripaska, har fört samtal med amerikanska General Motors angående ett eventuellt övertagande av Hummer. GM gick i våras ut med att de övervägde att sälja Hummer på grund av märkets fallande försäljning. GM har dock dröjt med att sätta upp någon till-salu-skylt och spekulationerna om Hummers framtid har fått flöda fritt. Nu verkar det däremot som att något är på gång. Den ryska oligarken Oleg Deripaska uppges ha tagit kontakt med GM för att diskutera ett köp av Hummer.

Deripaska uppskattas vara värd omkring 160 miljarder kronor, en förmögenhet som han främst har tjänat iho på handel med aluminium och olja. Deripaska passerade nyligen Chelsea-ägaren Roman Abramovich som Rysslands rikaste man. Deripaska är redan inne i bilbranschen som storägare i ryska GAZ, som för övrigt tillverkar en Hummer-look-alike till det ryska försvaret. Nyligen köpte han även en del i den kanadensiska bildelsleverantören Magna International, som han nu uppges vara intresserad av att låta vara delaktigt i tillverkningen av Hummer-bilarna framöver.

GM vill varken dementera eller bekräfta de nya uppgifterna. Man hänvisar till att det för tillfället görs en ”strategisk översyn” av Hummer och dess framtid. De flesta experterna är dock rörande överens om att GM både behöver och vill göra sig av med Hummer. GM:s finanser är bottendåliga för tillfället och Hummer har mycket svårt att sälja sina bilar i dessa tider av höga bensinpriser och ökande miljömedvetande.

Det som talar emot att Hummer skulle säljas till Deripaska är den amerikanska stoltheten. Hummer är en av de främsta symbolerna för den amerikanska krigsmakten och att se den symbolen hamna i ryssens händer kan vara svårt att svälja för många amerikaner. Det spända läget mellan Ryssland och USA som råder sedan Rysslands intrång i Georgien hjälper säkerligen inte heller till.

Hummer har funnits i GM:s ägo sedan 1999 då varunamnet köptes från AM General. AM General hade dessförinnan tillverkat original-Hummern – Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Under namnet H1 började Humveen säljas även som en civil bil, vilket enligt ryktet ska ha varit ett resultat av starka påtryckningar från Arnold Schwarzenegger. GM byggde därefter vidare på Hummer-konceptet i form av de något mildare H2 och H3.

Läs mer