Hundratals fler lastbilar dagligen nästa vecka

Som det ser ut kommer antalet lastbilar på vårt svenska vägnät öka rejält från och med nästa vecka. Orsaken är en konflikt mellan järnvägsbolagen Cargonet och Green Cargo, som gör att gods motsvarande 700 lastbilar, om dagen, ska flyttas över från järnvägen.

Från och med nästa vecka kan vi förvänta oss en rejäl ökning av antalet lastbilar på de svenska vägarna. Bakgrunden till detta är en djup konflikt mellan två järnvägsbolag, Cargonet från Norge och svenska Green Cargo. Cargonet, som kör många av de godståg som rullar i Sverige, har sedan tidigare meddelat att man tänkt upphöra med sin svenska verksamhet 10 december i år. Enligt Green Cargo, som har anlitats för lok och personal, har Cargonet i samband med detta sagt upp avtalet.

Cargonet å sin sida anser att Green Cargo nu ska se till att tågen fortsätter att rulla tills det att avtalet löpt ut till fullo, vilket skulle skett i mars nästa år. Detta eftersom hela avtalstiden redan anges vara betald.

Green Cargo har förvisso gett transportföretagen ett erbjudande om att ta över hela trafiken, men enligt vad Sveriges Radio rapporterar så ska detta anbud varit ekonomiskt oförsvarbart för många av transportföretagen. I ett uttalande till Sveriges Radio ska transportföretaget Schenker i stället föra över sin godstrafik till lastbil, vilket innebär minst 300 fler lastbilar om dagen på vägarna. 

Pierre Olsson, pressansvarig på just Schenker, uppskattar dock att den tågtrafik som upphör 10 december totalt, för alla transportföretag, kan komma att innebära att omkring 700 nya lastbilar dagligen kommer att trafikera vägnätet. Han tror också att det kan komma att dröja innan trafiken åter kan gå på järnväg, i och med att man tvingas investera i bland annat många nya lastbilssläp.

Enligt uppgifter ska inte parterna i konflikten föra några samtal.