Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110207-bilmålvakter110207-bilmålvakter110207-bilmålvakter
110207-bilmålvakter

Hur många bilar ska man få ha?

Ska man som privatperson få ha hur många bilar som helst, eller ska det finnas en övre gräns för att motverka fenomenet med bilmålvakter? Nu väcks frågan om ett eventuellt lagförslag.

Är det vettigt att som privatperson stå som ägare till hundratals, kanske tusentals bilar? Kriminalkommissarie Kenneth Berglund i Skellefteå tycker inte det. Vid en kontroll fann han nyligen en man som registrerat sig för 1 100 fordon i bilregistret. Kenneth Berglund upptäckte också att en bekant till mannen stod som ägare på 450 fordon. Med anledning av det växande problemet med mindre nogräknade personer som undviker stora kostnader genom att skriva sin bil på någon annan har Kenneth Berglund skrivit till justitieminister Batrice Ask och efterfrågat ett tak för hur många bilar man som privatperson ska få äga, rapporterar Västerbottens Folkblad.

Bilmålvakter är inget nytt fenomen. För snart två år sedan uppmärksammades att omkring 200 000 personer hade obetalda trafikförsäkringspremier. En liten klick av dessa är så kallade bilmålvakter som ofta redan har gått i personlig konkurs och har lite eller inget att förlora på att gå i konkurs igen. Tvärtom kan de tjäna stora summor på att låta andra personer registrera sina bilar i deras namn. Skräckexemplet var en man som ägde 1 700 bilar, men inget körkort.

Läs mer