Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hurra för bilen på årets Bilens Dag!

För femte året i rad firar vi i dag Bilens Dag, en dag då bilen ska lyftas fram för all den glädje och mobilitet som den har skänkt oss människor under mer än 100 år.

Bilen har under senare år blivit allt mer utskälld i takt med att fokus på miljön har vuxit. Men vad skulle vi göra utan bilen? Och hur skulle världen se ut i dag om inte Karl Benz hade patenterat sin ”Motorwagen” för 128 år sedan? Om inte bilen hade funnits hade människans frihet och rörelsemönster sett mycket annorlunda ut. Därför säger vi att bilen har fått snurr, inte bara på Sverige, utan hela världen. Då syftar vi inte bara på människans flexibilitet utan utvecklingen av hela samhället.

I dag är det 28 oktober vilket sedan fem år tillbaka betyder att det är Bilens Dag i dag. Dagen har tillkommit på initiativ av svenska bilbranschen och Motormännens Riksförbund. En dag där vi ska hylla bilen och ge den cred för vad den faktiskt har skänkt oss i form av glädje och berikande av livet.

Hur tänker du fira Bilens Dag i år? Sätter du dig bakom ratten i denna fantastiska skapelse för att rulla några extra mil eller tänker du kanske vaska av din ögonsten och göra den extra höstfin så här på bemärkelsedagen? Berätta för oss hur du uppmärksammar din bil, dig och era upplevelser tillsammans.

På bilden ovan ser vi en Volvo Amazon Herrgårdsvagn från 1962, en bil som på allvar var med och satte svenska folket på hjul.Nedan bjuder vi på två filmer. Den översta är en kort hyllning till bilen från 1952, den undre Bilens Dag-organisationens film som ger svar på frågan varför vi gillar bilen.

https://youtu.be/KOlZq09bYmghttps://youtu.be/8cjvGEy91DY