Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080213-hybrider-forskning080213-hybrider-forskning080213-hybrider-forskning
080213-hybrider-forskning

Hybrider anses hindra utvecklingen

Enligt en ny fransk studie är de allt populärare hybridbilarna bara till ondo. Enligt studien hindrar hybridbilarna forskningen på andra, mer miljövänliga och hållbara alternativa tekniker.

I allmänhet anses hybrider vara ett steg i rätt riktning. De kanske inte är det bästa alternativet i längden men för tillfället är de i alla fall bättre än en vanlig bensinbil. Men enligt två franska forskare är den ökande försäljningen av hybridbilar endast en negativ utveckling. Jean-Jacques Chanaron och Julius Teske anser att hybridbilarna håller tillbaka utvecklingen mot alternativa tekniker som bränsleceller och helt elektriska bilar. De haussade hybridbilarna får all uppmärksamhet och stjäl det mesta av forskningsmedlen.

Hybridbilar är inte hållbara i längden eftersom de fortfarande är beroende av fossila bränslen. Trots det fortsätter biltillverkare att ösa pengar på att ta fram nya hybridbilar, det är ju det marknaden vill ha. De franska forskarna menar att det har uppstått en ofördelaktig trend kring hybridbilarna som gör att ingen verkar vara intresserad av en mer långvarig lösning.

Chanaron och Teske säger i sin avhandling Hybrid Vehicles: A Temporary Step, att det verkar vara en allmänt vedertagen sanning att hybridbilar är en bra lösning för tillfället. Denna sanning är dock skapad genom utstuderad marknadsföring, och inte underbyggd av vetenskapligt fastställda fakta.