Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080522-hybrider-kritik
080522-hybrider-kritik
080522-hybrider-kritik
080522-hybrider-kritik

Hybridernas grönhet ifrågasätts

Hybriderna vinner allt mer mark i hela världen och bäst går det för Toyota Prius. Men efter ett avslöjande test ifrågasätts nu hybridernas miljövänliga egenskaper och de beskylls för att bara vara gimmickprodukter.

Toyota Prius är världens absolut mest uppmärksammade miljöbil och försäljningen överträffar alla förväntningar. Nyligen meddelades att det miljonte exemplaret rullade ut från fabriken. Prius fick härja fritt på marknaden relativt länge, ända tills en seriös konkurrent framträdde i form av Honda Civic hybrid. Efter ett genomgående test av hybridernas bränslesparande egenskaper ifrågasätts dock hybridbilarna kraftigt. Brittiska Auto Express som har genomfört testet anklagar Honda Civic hybrid för att endast vara en gimmickprodukt för att locka miljösinnade kunder.

Auto Express går så långt som att säga att biltillverkarna försöker tjäna pengar genom att sätta en miljöstämpel på en bil som egentligen inte förtjänar den, och på så sätt utnyttja kundernas miljöhänsyn. Den brittiska tidningen testade ett antal olika miljöbilar och när resultatet sammanställdes stod Honda Civic hybrid som den ensamme förloraren. Honda anger själva ett koldioxidutsläpp på 109 g/km för Civic hybrid. Auto Express tester visar dock utsläpp på hela 171 g/km. Civics elmotor anses vara alldeles för svag för att kunna göra någon skillnad för bränsleförbrukningen. Därför avfärdar Auto Express Civic hybrid som en ren gimmickprodukt som inte lever upp till vad den lovar.

Andra miljöbilar som får hård kritik är Lexus GS450h och Skoda Fabia Greenline som båda anses dra mer än de ger löfte om. I Lexus fall anser Auto Express att det finns konkurrenter med dieselmotorer som ger bättre bränsleekonomi. Skoda Fabia Greenline får kritik eftersom den drar mer än andra bilar som har samma 1,4-liters diesel, som till exempel VW Polo BlueMotion och Seat Ibiza ECOmotive.

Toyota Prius klarar sig däremot helskinnad i testet. Priusen anses, i likhet med Ford Focus ECOnetic, Mini Cooper Clubman D, VW Polo BlueMotion och Seat Ibiza ECOmotive, inte riktigt leva upp till de utlovade förbrukningssiffrorna, men de är ändå tillräckligt snåla för att kunna kallas miljöbilar.

Läs mer