Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hyundai Santa Fe SportHyundai Santa Fe SportHyundai Santa Fe Sport
Hyundai Santa Fe Sport Foto: © Morgan J Segal Photography -All Rights Reserved

Hyundai återkallar 262 000 bilar - bakvagnen rostar

Efter  rostproblem i bakvagnen låter Hyundai nu meddela att 262 000 bilar ska  återkallas i Nordamerika. Även undermåliga drivaxlar ska bytas ut.

Nästan alla bilar rostar, även om de befinner sig i USA. För det är där Hyundai nu har upptäckt att bakvagnsbalken kan rosta till den grad att bärarmarna i värsta fall kan lossna. Modellerna som berörs av återkallelsen är Hyundai Sonata av årsmodell 2006 till 2010, vilket är en modell som har sålts i liknande utförande på svenska marknaden. Även den större sedanen Azera från 2006 fram till 2011, som i Sverige har funnits som den snarlika modellen Grandeur, återkallas på grund av samma fel. 215 000 respektive 24 000 bilar berörs.

23 000 exemplar av senaste generation Hyundai Santa Fe, som heter Santa Fe Sport i USA, återkallas på grund av att främre höger drivaxel kan gå sönder. Modellen i fråga är den framhjulsdrivna 2,4-liters versionen som hittills inte har sålts i i Sverige. Om båda drivaxlarna fallerar blir bilen inte bara okörbar utan kan även rulla fritt om den elektroniska handbromsen inte är aktiverad. 

Återkallelsen gäller endast bilar tillverkade för Nordamerika. Oklart är om några bilar i Europa berörs.