Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai

Hyundai behåller knappar och vred

Fysiska vred och knappar blir allt mer ovanliga men Hyundai har dom kvar – av säkerhetsskäl. Och det ända tills bilarna blir självkörande, säger märkets chefsdesigner.

Med allt fler funktioner och tekniska nymodigheter tenderar biltillverkare att föra över manövreringen av dessa till bilens pekskärm. Anledningarna kan var såväl estetiska, trendkänsligt som ekonomiska eller en mix av alla. Hyundai är en av de biltillverkare som håller kvar vid fysiska knappar och vred vilket vid en första anblick kan verka övermäktigt och förvirrande. Men det är ett medvetet val.

I en intervju med Carsguide bekräftar märkets chefsdesigner Sang Yup Lee att hållningen kommer att bestå. Fysisk manövrering av många funktioner, främst de för luftkonditionering och ljudanläggning, kommer att finnas kvar. Lee menar att ha dessa på pekskärmen ofta är farligare då det kan innebära flera steg att kontrollera funktionerna vilket betyder att föraren måste ta blicken från vägen för att se var han eller hon trycker.

– När du kör är det svårt att få kontroll, när det är ett vred eller knapp är det lätt att hitta och känna, menar Sang Yup Lee.

Nya Hyundai Kona – med knappar och vred! Foto: Hyundai

Han berättar också att Hyundai ska fortsätter i samma bana men det kan ändras när bilarna blir självkörande.

– När vi kommer till nivå 4 av autonom körning (fullt självkörande) kan vi ha full skärmstyrning men till dess, när det handlar om att köra själv, är det säkrast att ha händerna på ratten och ögonen på vägen, säger Sang Yup Lee.     

Men att helt förlita sig på skärmtryck är inte bara en säkerhetsfråga utan även en om funktion. Det uppmärksammade vi redan för tio år sedan under vårt vintertest. Luftkonditioneringen inte gick att få i gång i en morgonfrostig Citroën C4 Picasso. Funktionen manövrerades bara via skärmen som inte ville fungera i kyla.

Intervjun med Sang Yup Lee gjordes under presentationen av nya Hyundai Kona, vill du ha en rundvandring av bilen av vår egen Mikael Stjerna ska du klicka här.