Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110404-hyundai-blue2
110404-hyundai-blue2
110404-hyundai-blue2
110404-hyundai-blue2

Hyundai Blue2 – koreanernas första bränslecellsbil

Hyundai har flyttat fram sina positioner rejält de senaste åren och nu gör man det även på bränslecellsområdet. På bilsalongen i Seoul visas just nu Hyundais första bil med bränsleceller under huven.

Den pågående bilsalongen i Seoul är lite speciellt för Hyundai. Inte bara för att det är en stor bilsalong på hemmaplan utan framförallt för att man visar sin första bränslecellsdrivna bil någonsin. Namnet på bilen – Blue2 – är inte lika enkelt som det låter. Hyundai vill att det på engelska ska uttalas ”Blue Square” och menar att det är en sammanslagning av Blue Drive, som är namnet på Hyundais snålteknik, och H2 – symbolen för vätgas.

Hyundai Blue2 är förstås en ren konceptbil som inte är i närheten av serieproduktion utan ger i stället en aning om hur långt Hyundai har kommit i sitt arbete med bränsleceller och vätgas. Drivlinan i Blue2 består av en 122 hästkrafter stark bränslecellsstack som ska kunna driva bilen 35 kilometer på en liter vätgas, vilket kan översättas till en ungefärlig förbrukning på 0,29 l/mil.

Förutom att vara en teknisk förstudie kan Blue2 också ge en hint om vad Hyundai har på gång designmässigt. Formerna är förstås kraftigt överdrivna men om Hyundai skulle fortsätta på denna linje kommer framtida bilar att låna drag från bland andra Peugeot, Opel Ampera och faktiskt även Saab 9-5.

Läs mer