Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091013-hyundai-equus-stretch
091013-hyundai-equus-stretch
091013-hyundai-equus-stretch
091013-hyundai-equus-stretch

Hyundai Equus Stretch Edition utmanar på längden

Med storsäljande småbilar har Hyundai gått starkt framåt de senaste åren. Men Hyundai kan inte bara bygga små bilar, nu har flaggskeppet Equus dragits ut på längden och den koreanska lyxlimpan slår faktiskt de tyska konkurrenterna på en viktig punkt.

 Här i Sverige har Hyundai klättrat på försäljningslistorna med sina småsuvar och billiga familjebilar. Men Hyundai vill konkurrera i alla segment och för att utmana de tyska premiumjättarna på hemmamarknaden har man tagit fram en ny version av flaggskeppet Equus. Equus kommer nu i en förlängd limousinversion som ska kämpa om de koreanska dignitärernas gunst.

Sydkoreanska Hyundai verkar inte har hört talas om talesättet ”Less is more”. När Equus skulle förlängas gjordes det ordentligt. Med en totallängd på 5 460 millimeter är Equus längre än BMW 750Li (5 212), Mercedes S 500L (5 210) och Lexus LS 460L (5 150) och med ett sparkutrymme i baksätet som mäter hela 1 310 millimeter har tyskarna och japanen lite att sätta emot. Hyundai har valt att låta bakdörrarna var lika långa som på vanliga Equus, de extra centimetrarna syns i stället på den breda B-stolpen. Självklart kan baksätespassagerarna leka med funktioner såsom elmanövrerat fotstöd, benstöd och massagefunktion med mera.

En fråga som uppstår spontant är hur smidig Equus Stretch Edition blir att manövrera i tät stadstrafik. Om det blir bråttom ska den dock hänga med tack vare den 400 hästkrafter starka V8-motorn på 5,0 liter. Det mindre V6-alternativet på 3,8 liter lär få det kämpigare med sina 290 hästar. Båda motoralternativen skickar kraften till bakhjulen och har en sexväxlad automatlåda. Priserna hemma i Sydkorea börjar på motsvarande 800 000 kronor och för den som vill går det bra att lägga till en slant och få en skottsäker och delvis sprängsäker bil direkt från Hyundai.

https://youtu.be/CRVxi9SRIJs?height=347&width=575