Hyundai Genesis bromsar automatiskt för fartkameror

Brukar du alltid känna en viss oro inför fartkameror? Att den hastighet du ställt in på farthållaren ligger några kilometer över den av lagen stipulerade? Då kan nya generationen Hyundai Genesis bli din vän, den kan nämligen bromsa automatiskt för fartkameror.

Det är egentligen inte särskilt mycket ny teknik som Hyundai har tagit fram till den nya generationen av storsedanen Genesis. Funktionen som bilen fått är egentligen bara en sammankoppling av navigationssystemet, som redan har hastighetskamerornas position lagrad, och den adaptiva farthållaren. Bilen upptäcker att du är på väg mot en fartkamera, och ger dig en ljudsignal ungefär en kilometer innan kameran. Om du som förare då inte väljer att minska hastigheten så gör bilen det åt dig, automatiskt, lagom för att du i höjd med hastighetskameran ska ligga på den lagliga sidan om hastighetsbegränsningen.

I dagsläget är funktionen dock bara tillgänglig på det sydkoreanska bilmärkets hemmamarknad, och när systemet kommer till oss, eller på modeller som säljs hos oss, är oklart. Självklart hindrar det heller inte dig helt från att riskera fortkörningsböter, då bara stationära kameror (som är med i kartans databas) upptäcks. Men Hyundai menar ändå i ett uttalande att systemet bidrar till att öka trafiksäkerheten, då bilarna, såvida systemet inte är avstängt, håller hastighetsbegränsningen på de platser där kameror står, och där trafiksäkerhetsriskerna med fortkörning därmed är högre.

Vad tycker du? Skulle du vilja ha ett liknande system i Sverige?