Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080116-hyundai-genesis080116-hyundai-genesis080116-hyundai-genesis
080116-hyundai-genesis

Hyundai Genesis – lyx för liten peng

Hyundai Genesis, koreanernas nya lyxbil, har redan begått sin premiär i Korea i slutet av december. Nu har även världspremiären klarats av – i Detroit förstås.

Detroitsalongens pressdagar är över för i år, nu stundar i stället den öppna salongen för alla andra som är (bil)intresserade. Portarna slår upp nu på lördag, alltså den 19 januari.

En av många bilar som hade världspremiär på salongen under de senaste dagarna var Hyundai Genesis. En bil vi har skrivit en hel del om tidigare.

Koreanernas nya lyxvagn är tänkt att ta upp kampen med, inte bara de amerikanska bästsäljarna i klassen, utan även europeiska premiumbilar som Audi A6, BMW 5-serie och Mercedes E-klass. Ett lågt pris är deras mest effektfulla vapen, under 30 000 dollar ska instegsmodellen kosta. Hur det står till med kvalitet, premiumkänsla och uppförande på vägen vet vi ännu inte, men man kan lugnt tänka sig att Hyundai inte har legat på latsidan. De satsar offensivt numera, speciellt då i Europa med sina nya ”i-bilar” – i10, i20 och i30.

Jänkarna kommer att kunna välja mellan tre olika motorer. En helt nyutvecklad V8 på 4,6 liter som utvecklar 373 hästkrafter. Det blir 81 hästkrafter per liter, enligt Hyundai mer än någon annan motsvarande konkurrents bil. De båda övriga är V6-motorer på 3,3 respektive 3,8 liter. Förstnämnda levererar 272 hästkrafter och 316 newtonmeter, sistnämnda 356 hästkrafter och 356 newtonmeter. Genesis-spekulanter här i Europa kommer enbart att ha de två V6-motorerna att välja mellan.

V6-motorerna är kopplade till en sexväxlad automatlåda kallad Shiftronic. Sjätte växeln fungerar som en överväxel för att hålla bensinförbrukningen nere och få det tystare i kupén. V8-motorn har en sexväxlad automatlåda tillverkad av ZF för att klara vinkelåttans kraft. Lådorna kan även hanteras manuellt genom att föra växelväljaren fram eller bak.

Alla modeller är bakhjulsdrivna.

Inuti bilen kan man njuta av skinn, träpaneler, hd-radio, 7.1-surroundljud och 17 högtalare med totalt 500 watt. Allt kontrolleras via åttatums-displayen som också visar bilden från backkameran.

Bilen är säkerhetsutrustad med bland annat åtta krockkuddar och farthållare som håller konstant avstånd till framförvarande bil.

Hyundai Genesis finns att köpa i USA från och med i sommar. Priserna hamnar alltså från låga 30 000 dollar (cirka 193 000 kronor) till 60 000 dollar (cirka 386 000 kronor) för värstingen. När bilen dyker upp i Europa och vad priserna hamnar på är i nuläget okänt.

 Specifikationer

Längd: 498 cm

Bredd: 186 cm

Höjd: 148 cm

Hjulbas: 294 cm

Viktfördelning: 53/47

Fler uppgifter hittar du på www. hyundaigenesis.com.