Foto: © Morgan J Segal Photography -All Rights Reserved

Hyundai Grand Santa Fe rymmer fler européer

Nya Hyundai Santa Fe har alldeles nyligen lanserats i Sverige. Nu är det dags för version två att ge sig tillkänna. Grand Santa Fe heter den. Som namnet avslöjar är den större med rum för upp till sju åkande.

Hyundai Santa Fe är en populär suv i Sverige. Nyligen lanserades en helt ny generation, en generation som har höjt ribban rejält. Teknikens Värld har så klart testat den mot tre andra nykomlingar i suv-segmentet. Hur det gick för Santa Fe mot CR-V, CX-5 och Outlander kan du läsa här.

 Santa Fe är en ganska stor suv men för storfamiljen har den kanske inte varit ett alternativ. Det tänker Hyundai nu ändra på då de på Genèvesalongen visar upp Grand Santa Fe.

 Precis som prefixet i namnet avslöjar är det en större version det handlar om. Medan vanliga Santa Fe är 469 centimeter lång mäter Grand Santa Fe hela 491,5 centimeter. Det är alltså en stor bil vi har att göra med. På höjden är Grand Santa Fe 169,5 centimeter (+10 mm) och på bredden 188,5 centimeter (+0,5 mm). Axelavståndet har även det vuxit. På Grand Santa Fe mäter det 2,8 meter , decimetern längre än hos vanliga Santa Fe.

 Storleken gör att längst bak ryms ett extra säte så att Grand Santa Fe har sittplatser för antingen sex eller sju personer. Lastutrymmet har också vuxit (om inte bakersta sätesraden används). 607 liter är 25 liter mer än i vanliga Santa Fe men tre liter mindre än i nya Skoda Octavia Combi (om man nu är sugen på den jämförelsen).

 Utseendemässigt skiljer sig Grand Santa Fe från Santa Fe. Bakdelen framför allt eftersom den är omgjord för de större måtten på alla ledder. Bakluckan är omgjord, så även bakre stötfångaren samt bakljusen. Bakre dörrparet har gjorts om med större glasytor (bra för barn i baksätet) och i stället för att bakre sidorutorna sveper upp mot punkten där D-stolpe möter takets bakkant har sidorutorna en rakare linje nedtill.

 Även i fronten skiljer sig Grand Santa Fe med lite annorlunda grill, andra dimljus, ny stötfångare och ny huv.

 När det nu är dags för Grand Santa Fe att ta sig an de europeiska kunderna gör den det med ett motoralternativ. Det är en dieselmotor på 2,2 liter benämnd R VGT. Den levererar 197 hästkrafter och släpper ut 197 gram koldioxid per kilometer. Motorn är sammankopplad med en sexstegad automatlåda.

 När Grand Santa Fe finns tillgänglig på den svenska marknaden vet vi inte i dagsläget. Vanliga Hyundai Santa Fe för fem åkande kostar, med motsvarande dieselmotor, från 309900 kronor.

På bilden ovan ses USA-versionen av Grand Santa Fe som skiljer sig från europamodellen som ses i bildgalleriet nedan.