Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai H-1 facelift presenterad

Hyundais storlastare H-1 får nu ett välbehövligt ansiktslyft efter tio år på marknaden.

Att någonting var i görningen förstod vi med tanke på de bilder som dök upp för ett par år sedan och som visade Hyundai H-1 med maskerad front. Nu är den officiellt presenterad, H-1 facelift. Modellen finns i Sverige i två olika utföranden – H-1 Kombi8 som lämpar sig bäst för frakt av människor och H-1 Skåp som hellre sväljer diverse prylar, exempelvis en hantverkares redskap.

Bilderna på den uppdaterade versionen visar modellen som Grand Starex, ett namn den går under i hemlandet Sydkorea. På andra marknader heter den – utöver Grand Starex och H-1 – Starex Royale, i800, iLoad, iMax och H300.

Uppdateringen syns tydligt i fronten som är helt ny. Borta är de stora och ”trötta” strålkastarna som ersatts med modernare doningar och grillen har fräschats upp rejält och påminner till viss del om hur grillarna på några av märkets övriga modeller ser ut. Huven är dessutom mindre sluttande än tidigare.

I övrigt är modellen sig lik på utsidan, så när som på backspeglarna som har moderniserats och försetts med integrerade körriktningsvisare. Därmed har de små indikatorerna på framskärmarna försvunnit.

Eftersom Hyundai inte visar upp någon bild där vi får se H-1 bakifrån gissar vi att förändringarna i denna ände är väldigt blygsamma, om några alls.

Interiören i denna 2018-årsupplaga av H-1 är ljusår från ”pre-facelift-modellens” insida. Instrumentbrädan har sedan lanseringen i början av 2008 andats typiskt 2000-talskoreanskt med en tråkig mittkonsol med mycket silverfärgad plast. Tack vare ny design på mittkonsolen och en ny strikt formgivning på instrumentbrädan samt ny form på ratten (kransen är dock fortfarande rund) och nya dörrsidor upplevs H-1 från förarplatsen nästan som en ny modell. En fristående infotainmentskärm har också tagit plats.

Vid krocktest av H-1 för sex år sedan visade sig skyddet var väldigt dåligt, precis som på de flesta andra bilarna i klassen (med några få undantag). Vad Hyundai har gjort för att påverka säkerheten för de åkande är okänt, men vi kan misstänka att ett eller annat elektroniskt system för att åtminstone förhindra en olycka har tagit plats i denna minibuss. Men grundkonstruktionen är fortfarande densamma, alltså den som 2012 fick sämst betyg av samtliga av Euro NCAP krocktestade bilar det året (sett till vuxenskyddet).

I Sverige säljs H-1 i dag med två olika 2,5-liters CRDi-dieselmotorer på 136 samt 170 hästkrafter, den förstnämnda parad med en manuell låda och den sistnämnda med en automatlåda. Uppdaterade H-1 har fått se sina motoralternativ moderniserade för att klara av Euro 6-avgaskraven och ger numera 140 samt 176 hästkrafter.

När uppdaterade H-1, som erbjuds med upp till tolv sittplatser, kommer till Sverige är okänt.