Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hyundai HCD-14 Genesis
Hyundai HCD-14 Genesis
Hyundai HCD-14 Genesis
Hyundai HCD-14 Genesis

Hyundai HCD-14 Genesis lyder dina ögon

Hyundai har för avsikt att på allvar utmana i premiumsegmentet. Till bilsalongen i Detroit har man därför tagit med sig HCD-14 Concept som visar vad vi har att vänta oss i lyxväg från Sydkorea.

Sydkoreanska Hyundai har ett par lyxiga modeller i sitt program – Genesis och Equus. Dessa båda säljer bra på hemmamarknaden men har under senaste året även påbörjat en klättring uppåt på andra marknader, inte minst i Mellanöstern där försäljningen ökade med 45 procent över ett år.

 För att ta sin premiumförsäljning till nya nivåer har koreanerna nu börjat fokusera på nästa generation lyxbetonat. Deras första alster är konceptbilen HCD-14 Genesis som visas upp på Detroitsalongen i dagarna. HCD-14 Genesis visar först och främst upp det kommande formspråket men ger oss även smakprov på vilken teknik man tänker sig.

 Dagens Genesis kan ses som Hyundais svar på Mercedes S-klass. Morgondagens Genesis, att döma av konceptbilen, ser Hyundai hellre som en Mercedes CLS, eller nästan än mer en Audi A7 Sportback. Det vill säga betydligt mer coupéprofilerad med lågt luftmotstånd. Trots eget utseende har inspiration tydligt hämtats från Europa. Den stora grillen för tankarna till Audi medan baken känns Zagato-inspirerad. Om du dessutom tycker att Volvos konceptbilar Concept Universe och Concept You ser ut att ha haft ett finger med i spelet så är du förmodligen inte helt fel ute. Den så viktiga kinesiska marknaden styr förmodligen mer än vad man vill erkänna.

 Innan man kliver in i Hyundai HCD-14 Concept slås man av bakdörrarna som är upphängda i bakkant. Detta medför ett gigantiskt insteg till kupén som andas lyx och flärd i varenda detalj. Skinn och trä genomsyrar bilens interiöra ytor.

 Förarplatsen har skapats med fokus på just föraren. Alla funktioner och all information är centrerad för att vara lättillgänglig för föraren. Läckrast av allt är förmodligen ögonstyrningsfunktionen som låter föraren styra och ställa in olika parametrar hos bilen utan att behöva fingra på skärmar, knappar och reglage. En 3D-handrörelsefunktion kompletterar ögonstyrningen för utökad kommandotolkning.

 Man skulle kunna tro att Hyundai HCD-14 Genesis har någon form av futuristisk drivlina, men så är inte fallet. Hyundai har valt att satsa på sin senaste direktinsprutade Tau-V8 med fem liters cylindervolym. Den utlovas bjuda på både effekt, prestanda och låg förbrukning. Motorn är kopplad till en åttastegad automatlåda.