Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai-hybrid kör jättefort i saltöken

Laddad med lustgas har Ioniq hybrid tagit sig an saltöknen i Bonneville – och tagit hem hastighetsrekordet för produktionsbaserade hybridmodeller.

https://youtu.be/Y7SttfEsirY

Hyundai USA har gjort en udda satsning för en ekonomiorienterad hybridmodell. Ett racepreppat exemplar av Hyundais Prius-utmanare Ioniq, som vi provkörde i somras,

 har tagit hem FIA:s fartrekord för produktionsbaserade hybridmodeller. Ionic nådde en uppmätt hastighet på 254 km/h i saltöknen Bonneville i Utah.För att nå den hastigheten det har en del modifieringar gjorts på bilen, som i standardutförande inte direkt för tankarna till orden "fart" eller "rekord". Den mest uppenbara prestandahöjaren är en stor tub med lustgas. Utöver det har bensinmotorn fått modifierat insug och avgassystem, och omprogrammerad mjukvara. Som videon visar är bilen också kraftigt sänkt, och har däck anpassade för ändamålet. Den har också fått fallskärmsbroms och störtbur.Men trots att rekordet är bekräftat av FIA är Ioniq inte ens i närheten av att vara världens snabbaste hybrid. Många av världens superbiltillverkare som Porsche, Ferrari och Mclaren, använder hybridteknik till sina värstingmodeller. Den snabbaste lär vara Koenigseggs kommande modell Regera, som enligt tillverkarna själva ska kunna nå 400 km/h på 20 sekunder.

https://youtu.be/Y7SttfEsirY

Gilla på Facebook för fler videoklipp!