Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai i30 Fastback N officiell

Hyundai låter i30 N-familjen växa i och med introduktionen av en Fastback-version. Två varianter finns att välja mellan – 250 och 275 hästkrafter.

Med sig till Parissalongen nästa vecka tar Hyundai i30 Fastback N, en variant på den i30 N som finns sedan ett år tillbaka. Skillnaden ligger främst i karossutförandet. i30 N är en femdörrars halvkombi av vanligt ”golfklassnitt” medan i30 Fastback N också är en femdörrars halvkombi men i kombicoupé-utförande. Bakrutan är nämligen en del av bakluckan. Det gör bilen mer lättlastad och rymligare än vanliga i30 N som rymmer mellan 395 och 1 301 liter. i30 Fastback N sväljer mellan 450 och 1 352 liter.

Men nu är det inte för lastvolymen som bilköparna går igång på Hyundai i30 Fastback N, det är vad som finns under skalet som lockar. Precis som i i30 N erbjuds i30 Fastback N med två olika motorer, båda tvålitersmaskiner med turbo. Den ena har 250 hästkrafter medan den andra har 275 hästkrafter och därför kallas har tilläggsbeteckningen Performance. Båda har ett maxvrid på 353 newtonmeter, en siffra som under kortare stunder kan pumpas upp till 378 newtonmeter tack vare en overboost-funktion.

PROVKÖRNING: Hyundai i30 N Performance

Sexväxlad manuell växellåda är det som gäller, till skillnad från en del konkurrenter som även erbjuds med dubbelkopplingslåda.

250-hästarsvarianten behöver 6,4 sekunder på sig för att nå 100 km/h, om den börjar från stillastående. 6,1 sekunder fixar 275-hästarsvarianten samma sprint på. Tiderna är identiska med i30 N:s tider.

Bränsleförbrukningen ligger på 0,70 liter per mil för den effektsvaga varianten och på 0,71 liter per mil för den andra. Förbrukningen är uppmätt med WLTP-körcykeln men omvandlade till NEDC.

DUELL: Honda Civic Type R mot Hyundai i30 N Performance

Även i30 Fastback N har N Grin Control-systemet som ger föraren möjlighet till fem olika körprogram – Eco, Normal och Sport samt N och N Custom. Inställningarna görs med två knappar på ratten, den vänstra bläddrar mellan de tre förstnämnda lägena och den högre mellan de två andra, hårdare lägena.

Eftersom Hyundai Sveriges pressavdelning skriver om i30 Fastback N tror vi att denna modellvariant är på gång till just Sverige, till skillnad mot vanliga i30 Fastback som inte säljs i vårt avlånga land. Det gör den däremot i exempelvis Tyskland. Några priser och lanseringsdatum nämns inte.