Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: aleksander marko perkovic

Hyundai i30 Fastback N visas i Paris

Hyundai i30:s slanka coupésyskon kommer i prestandautförande. Visas i Paris i oktober.

Vi har haft det på känn ett tag men nu är det bekräftat att Hyundai i30 Fastback N, alltså i30 N men med ”femdörrarscoupé”-kaross, visas upp för första gången i Paris i höst.

Vanliga i30 Fastback visades för ungefär ett år sedan, och under sommaren har prototyptesterna av N-versionen varit i full gång. Modellen har bland annat prövat sina vingar på Nürburgrings nordslinga där Hyundai har sitt teknikcenter. ”N”:et i modellbeteckningen står som bekant för just Nürburgring – men också för Namyang-distriktet i Sydkorea där Hyundai har sin forsknings- och utvecklingsbas.

LÄS MER: Provkörning av Hyundai i30 N Performance

Under karossen på i30 Fastback N hittar vi teknikmässigt samma bil som halvkombin i30 N, vilket i motorväg innebär en turbomatad fyrcylindrig 2,0-litersmotor med två effektuttag att välja mellan. ”Standardvarianten” ger 250 hästkrafter – med N Performance-paketet ingår 25 hästar till. Sexstegad manuell låda gäller dock för båda alternativen.

Foto: aleksander marko perkovic

Vad Hyundai i30 Fastback N får för prestanda vet vi inte i dagsläget, men i30 N med Performance-paket gör 0-100 kilometer i timmen på 6,1 sekunder vilket borde ge en hint. Någonstans där bör även i30 Fastback N i samma utförande hamna. Exakta siffror får vi vänta med tills den 4 oktober då årets Paris-salong öppnar.

Huruvida i30 N Fastback kommer till Sverige är dock oklart. ”Vanliga” Fastback säljs som bekant inte här – i Sverige har vi hittills fått nöja oss med halvkombin i30 och kombin i30 Kombi. Men man vet aldrig.

Enligt Hyundai själva har man sålt 3000 i30 N-bilar i Europa bara under första halvåret i år.

LÄS MER: Hyundai utvecklar renodlad N-modell