Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai i30 Fastback officiell

Hyundai nöjer sig inte med att bara presentera prestandaversionen i30 N, de har samtidigt passat på att skapa en mer slank variant av i30 kallad Fastback. En sorts Combi Coupé helt enkelt, om Saab skulle ha namngett modellen.

Samtidigt som Hyundai presenterade GTI-utmanaren i30 N under gårdagen visade de även upp i30 Fastback, en slank halvkombi med sluttande baklucka som öppnar upp stort likt hos många andra ”femdörrarscoupéer”.

Jämfört med vanliga femdörrarshalvkombin är i30 Fastback 11,5 centimeter längre vilket gör den 445,5 centimeter lång. För att få till det rätta utseendet har koreanerna också sänkt taklinjen med tre centimeter till totalt 142,5 centimeter. Dessutom har man sänkt chassit med fem millimeter samtidigt som stötdämpningen blivit 15 procent styvare. Hyundai vill nämligen att i30 Fastback ska bjuda på mer körglädje än vanliga i30 halvkombi och kombi, dock inte riktigt i paritet med vad i30 N skänker föraren.

i30 Fastback kommer Hyundai-handlarna under första halvåret 2018 och den gör det med två olika motoralternativ. Instegsalternativet är den trecylindriga 1,0 T-GDI-motorn på 120 hästkrafter som parats ihop med en sexväxlad manuell låda. Det andra motoralternativet heter 1,4 T-GDI och bjuder på 140 hästkrafter i kombination med antingen sexväxlad manuell låda eller sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

Inte helt olik rumpan hos en Mercedes. Även lite BMW går att skönja.Inte helt olik rumpan hos en Mercedes. Även lite BMW går att skönja.Inte helt olik rumpan hos en Mercedes. Även lite BMW går att skönja.
Inte helt olik rumpan hos en Mercedes. Även lite BMW går att skönja.

Lite senare får i30 Fastback även en 1,6-liters dieselmotor med två effektuttag – 110 och 136 hästkrafter.

Priset för Hyundai i30 Fastback är ännu inte känd. Vanliga i30 i femdörrars halvkombiutförande börjar på 174 900 kronor. För den slanten får man den lilla 1,0-liters turbomotorn med 120 hästkrafter och manuell växellåda. 140-hästarsmotorn börjar på 194 900 kronor.