Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai i40 facelift officiell – nu med Audi-grill

Hyundai presenterar i dag uppdaterade i40, både som sedan och kombi. Utsidan har genomgått den rad olika förändringar och under huven har det hänt saker.

Det var våren 2011 som Hyundai äntligen visade upp i40 Kombi efter två års väntan. Syskonbilen Sonata kom nämligen redan 2009 till den amerikanska marknaden, dock enbart som sedan.

När i40 Kombi lanserades under sommaren för tre och ett halvt år sedan var förväntningarna högt ställda. En ny V70- och Passat-utmanare hade sett dagens ljus – så formulerade inte bara vi oss. Första provkörningen lovade gott och under testet senare på hösten visade modellen framfötterna, men fick ändå se sig slagen av Passat Variant (på den tiden då beteckningen Sportscombi inte var uppfunnen) eftersom i40:s helljus lös med sin frånvaro (du kunde köra med helljuset på hela tiden, ingen mötande bilist blinkade på dig för att blända av) och bromssträckan var på tok för lång.

Nu, efter ungefär 100 000 sålda exemplar, presenterar Hyundai uppdaterade i40 och i40 Kombi och vår förhoppning är att helljuset har blivit bättre än tidigare. Strålkastarna är nya, inte till grundformen utan till innanmätet, så det finns anledning att tro på en mer upplyst närvaro med i40. De nya strålkastarna innehåller också en ny lysdiodslinga som känns tuffare än den böljande men karakteristiska som vi är vana vid i dag.

Fronten är till stora delar ny på uppdaterade i40, inte minst grillen som är misstänkt lik Audis single frame-grill. Grundformen är densamma som tidigare, där en övre och nedre grill särskildes av en kraftig ribba i mitten. Nu när ribban är borta och horisontella, tunna kromribbor samt kromsarg runt om har tagit plats är det svårt att inte göra liknelserna med Ingolstadt, som för övrigt ligger endast tre timmars bilkörning från Hyundais europeiska design- och utvecklingskvarter i Rüsselsheim.

De tidigare runda dimljusen har ersatts av lysdioder som är horisontellt placerade.

Bak på bilen är förändringarna inte lika stora som fram. Nyheten vi möts av här bakljusen. Samma grundform som tidigare med layouten på diodklustren är ny och betydligt tuffare än tidigare.

Nya 16- och 18-tumsfälgar ingår också i uppdateringen av i40.

Interiört tycker vi oss inte se några direkta förändringar, åtminstone inte visuella.

Under luckan mellan framskärmarna har det hänt desto mer än vad det gjort innanför dörrarna. Dagens dieselspisar på 1,7 liter bjuder på 115 alternativt 136 hästkrafter. I och med att dessa båda har uppdaterats för att klara av Euro 6-normen har den starkare av dem fått fem extra hästar – numera levererar den alltså 141 hästkrafter. Utan att uppge några siffror säger Hyundai att de är snålare än sina Euro 5-föregångare.

Precis som tidigare går den svagare dieselmotorn endast att kombinera med en sexväxlad manuell låda medan den starkare finns med manuell låda alternativt automatväxlad låda. Sistnämnda alternativet består dock inte av en sexstegad automat, som tidigare, utan av en ny sjuväxlad dubbelkopplingslåda.

Pressmeddelandet berör inte bensinmotorerna över huvud taget, trots att sådana finns, dock ej i Sverige.

En annan teknisk nyhet hos i40 i och med uppdateringen är en vridmomentsfördelare (torque vectoring) som Hyundai kallar för ATCC – Advanced Traction Cornering Control. Med hjälp av sensorer imiteras en diffbroms via bromssystemet för att förändra hjulspinnet per sida. På så vis underlättas kurvtagning samtidigt som säkerheten höjs.

Nytt är också olika körlägen som föraren kan välja mellan. De olika lägena påverkar gasrespons, styrning och stötdämpning. På kombiversionen har nämligen elektronisk dämpningskontroll tagit plats över bakvagnen.

Bland säkerhetssystemen finner vi också några nyheter. Vingelvarnare finns sedan tidigare men detta kompletteras nu med vägmärkesigenkänningskamera och automatisk avbländning och påsättning av helljuset beroende på trafikbilden.

Navigationssystemet är uppdaterat till att innehålla det senaste i teknikväg, den tillhörande skärmen likaså. Två nya ljudsystem med DAB-digitalradio finns för de exklusivaste varianterna av i40.

När uppdaterade i40 kommer till Sverige vet vi ännu inte. Lika lite vet vi om prislappen. Dagens i40 Kombi (sedanen säljs inte i Sverige) kostar från 219 900 kronor. En prislapp som exempelvis Volvo och Volkswagen inte har en chans att matcha. En mer lämplig jämförelsebil är Peugeot 508 SW som ännu inte fått något prislapp sedan uppdateringen, men som i dag (alltså utan facelift) kostar från just 219 900 kronor.