Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080514-hyundai-microsoft
080514-hyundai-microsoft
080514-hyundai-microsoft
080514-hyundai-microsoft

Hyundai inleder samarbete med Microsoft

Hyundai har för avsikt att bli världsledande på området informations- och underhållningsteknik i bilar. Sydkoreanerna har inlett ett samarbete med bjässen Microsoft för att ta fram nya lösningar inom området.

Hyundai Motors Corporation har inlett ett samarbete med Microsoft Corporation för att öka användningen av mjukvara som vanligtvis används i hemdatorer, i bilar. Tillsammans vill de ta fram vad de kallar nästa generations infotainment, det vill säga informations- och underhållningsteknik.

Sydkoreanerna på Hyundai slår minst sagt på stora trumman när de säger att deras målsättning är att bli världsledande när det gäller att kombinera bilteknologi och informationsteknologi. De är däremot inte först med att gå ihop med mjukvarujätten Microsoft då Ford och Fiat redan använder sig av mjukvara från Microsoft. För Hyundais nya system blir utgångspunkten Microsofts befintliga mjukvaror som kommer att anpassas till Hyundais användningsområden. Det första resultatet blir ett röststyrt system som ska kunna användas tillsammans med en mobiltelefon eller mp3-spelare. Till att börja med blir det endast den nordamerikanska marknaden som får fingra med det nya systemet. Lanseringen kommer att ske 2010. Framöver kommer systemet även till Europa och Asien.

Avtalet tillåter Hyundai att använda tekniken i bilar med Hyundai-märke på, men även i syskonföretaget Kias bilar. Microsoft har å sin sida tillåtelse att sälja samma system till andra biltillverkare, så lita på att höra fler nyheter av det här slaget framöver.

Än så länge vet i inte i vilka bilar Hyundai tänker stoppa ned systemet. Det vore ingen vild gissning att säga att det först och främst blir modellprogrammets dyrare delar som får ta del av tekniken. Nyligen presenterade Genesis Coupé är ett troligt offer.

Microsofts vd Bill Gates deltog när Martin Thall, chef för Microsofts bilmarknadsavdelning och Hyun Soon Lee, president och chefstekniker hos Hyundai, undertecknade avtalet.

Läs mer