090220-hyundai-ix-onic

Hyundai ix-ONIC ersätter Tucson

På Genèvesalongen ska Hyundai visa ersättaren till lillsuven Tucson. Nu får vi se de första bilderna på konceptet ix-ONIC. När konceptet framöver förvandlas till en produktionsklar bil byts namnet till ix35 och en liten och snål, men stark motor tar plats under huven.

 Så sent som i förra veckan visade Hyundai skisser på ett koncept de kallade HED-6. Nu har skisserna bytts mot mer verklighetsnära datorillustrationer, koncept har å sin sida bytt namn till det knepiga ix-ONIC . Men hav förtröstan. När konceptet framöver tar steget till en produktionsklar bil kommer namnet att återigen bytas. Den här gången till det lite mindre knepiga ix35.

ix-ONIC-konceptet som ska visas i Genève förevisar alltså kommande ix35 – efterträdaren till Hyundais lillsuv Tucson. ix-ONIC ska enligt Hyundai själva vara mycket lik den kommande produktionsbilen. Endast detaljer som materialval, stötfångare och lampor kommer att genomgå vissa mindre förändringar. Konceptet mäter 4,4 meter på längden, 1,85 meter på bredden och 1,65 meter på höjden. De yttre dragen känns helt klart igen från nuvarande Hyundai-modeller som i20 och i30, vilket talar för att designen följer med till produktionsbilen. Det är främst den europeiska marknaden Hyundai haft i sikte när de arbetat på kommande ix35. Konceptet ritades i Hyundais europeiska designcenter i tyska Rüsselsheim och designteamet ska dessutom ha inspirerats av städer som Berlin, Paris och London. ix35 ska byggas i Kias fabrik i Slovakien.

Även under huven ska konceptet vara nära verkligheten. ix-ONIC drivs av en liten 1,6-liters bensinmotor som levererar 173 hästkrafter. Även om det inte är tal om någon miljömotor så kan den kommande lillsuven bli en av de miljövänligaste i sin klass. Koldioxidutsläppen anges till endast 149 gram per kilometer.

Läs mer

Tester och provkörningar