Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100913-hyundai-ix20
100913-hyundai-ix20
100913-hyundai-ix20
100913-hyundai-ix20

Hyundai ix20 – nära släkt med Kia Venga

Nu får Kia Venga äntligen ett syskon. På Parissalongen är det dags för Hyundai ix20 att begå premiär men redan nu visar sydkoreanerna de första bilderna på den lilla MPV:n.

För några veckor sedan släppte Hyundai en designskiss som visade en fräck bil som sades heta ix20. Namnet och formgivningen på bilen fick oss att misstänka att Hyundai hade en liten terrängbetonad crossover på gång. Så är det inte. Hyundai har tydligen bestämt sig för att ix-beteckningen inte bara ska sättas på märkets suvmodeller utan på alla nischbilar. När Hyundai nu visar de första bilderna på den produktionsklara bilen ser vi att ix20 är en helt vanlig mini-MPV som ska gå i klinch med bilar som Honda Jazz och Kia Venga. Så mycket klinch mellan Venga och ix20 ska det dock inte bli, i alla fall inte om Hyundai/Kia får bestämma. De två är nämligen mycket nära besläktade.

Sydkoreanerna har gjort sitt bästa för att dölja likheterna mellan de två men längs sidorna ser man att det är på pricken lika varandra. Släktbanden kan även skönjas inne i kupén, titta bara på formen på instrumentbrädan och mittkonsolen.

Hyundai vill ännu inte avslöja vad som finns under skalet men vi kan ana att det är mycket Kia Venga. Det skulle innebära att ix20 erbjuds med en 1,4-litersbensinare på 75 hästkrafter och en dieselmotor på 1,6 liter och 115 hästkrafter. Start/stopp-system blir standard.

Läs mer

Test och provkörningar