Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai Kona kommer nu som hybrid

Först kom den som bensinare, sedan som elbil och till sist som diesel. Nu är det dags att bli hybrid. Hyundai Kona Hybrid kommer i augusti 2019 och gör det med, inte helt otippat, samma drivlina som i Kia Niro Hybrid.

Hyundai breddar sitt elektrifierade utbud. I dag har de Ioniq hybrid, Ioniq plug-in hybrid, Ioniq electric och Kona electric. Från och med slutet av sommaren, närmare bestämt i augusti, kommer ett fjärde drivlinealternativ till Kona. Hittills har modellen funnits med bensinmotor, dieselmotor och elmotor, nu kombineras bensin med el i Kona Hybrid (märkligt nog inte med liten begynnelsebokstav som i övriga tilläggsnamn från Hyundai).

Hyundai Kona Hybrid har en 1,6-liters bensinmotor på 105 hästkrafter och 147 newtonmeter som assisteras av en elmotor på 43,5 hästkrafter och 170 newtonmeter. Litiumjonpolymerbatteriet som förser elmotorn med energi har en lagringskapacitet på 1,56 kWh. Växlingarna sker med hjälp av en sexväxlad dubbelkopplingslåda.

Maxeffekten ligger på 141 hästkrafter och maxvridet på 265 newtonmeter.

DUELL: Hyundai Kona electric mot Tesla Model 3

Tycker du dig ha sett ovanstående specifikationer tidigare? Det har du absolut gjort, du har nämligen sett dem när det har pratats om Kia Niro Hybrid. Drivlinan är nämligen densamma. Även Hyundai Ioniq hybrid har samma drivlina.

0-100 km/h går på 11,2 sekunder och toppfarten är 160 km/h, därmed är den något accelerationssnabbare än Kia Niro Hybrid (11,5 s) som i gengäld har högre toppfart (162 km/h).

Bränsleförbrukningen uppges ligga på 0,39 liter per mil när bilen har 16-tumshjul och 0,43 liter när 18-tumshjul är monterade. Siffrorna motsvarar 90 respektive 99 gram koldioxid per kilometer.

Bensintanken är på 38 liter, sju liter mindre än i Kia Niro Hybrid.

LÄS MER: Kia uppdaterar Niro Hybrid och Niro Plug-In Hybrid

Kona Hybrid är utrustad med det mesta inom förarassisterande system som man i dag kan förvänta sig av en bil i denna klass, bland annat adaptiv farthållare med autobroms, fotgängar- och cyklistdetektering, kökörningsassistent och mycket annat som samlas under beteckningen Hyundai SmartSense.

Med Blue Link är man via sin mobiltelefon uppkopplad mot bilen, då kan man bland annat låsa och öppna den. Molnbaserad röststyrning är en annan del av Blue Link.

Några prisuppgifter finns inte i dagsläget, de lär dyka upp kort innan eller i samband med marknadslanseringen i augusti.