Hyundai Palisade officiell

Hyundais bidrag på bilsalongen i Los Angeles heter Palisade och är en ny suv som av oss européer klassas som stor. I USA är den dock bara av mellanstorlek.

Efter en bildläcka för några veckor sedan är nu Hyundai Palisade officiellt avtäckt. Den står uppställd på bilsalongen i Los Angeles där den av besökarna ses som en mellanstor suv, trots att den Kia Telluride-besläktade koreanen är åttasitsig (!) och mäter 498,1 centimeter från nos till bak. Därmed är den större än både BMW X5 och Volvo XC90 som vi i Europa klassar som stora suvar (även om det finns ännu större). Dock är Palisades axelavstånd på 290 centimeter flera centimeter kortare än axelavstånden hos X5 och XC90.

Förarmiljön domineras av en 12,3 tum stor display i mätarhuset och en 10,25 tum stor infotainmentskärm strax till höger om nämnda hus. Ytterligare en ”skärm” finns mitt i förarens blickfält, nämligen en head up-display som ska kunna visa all möjlig och omöjlig information för att föraren ska slippa behöva lyfta blicken från vägen.

Vi nämnde i första stycket att Hyundai Palisade rymmer åtta passagerare, föraren inkluderad. Då sitter man 2+3+3. De åkande behöver inte tänka på dehydrering (uttorkning), i bilen finns nämligen inte mindre än 16 mugghållare. Och inte behöver de heller tänka på batteritorsk i mobiltelefonerna och surfplattorna, för Palisade är utrustad med sju USB-uttag, ett för varje passagerare (föraren har inte fått ett eget uttag).

Bäst åker man förmodligen i andra sätesraden. Sätet i denna rad kan nämligen bytas ut till ventilerade kaptensstolar. Nackdelen med kaptensstolarna är att bilen då bara rymmer totalt sju bältade personer.

Motorn i Hyundai Palisade är en 3,8 liter stor V6:a som arbetar enligt Atkinsoncykeln. Koreanerna uppskattar effekten i motorn till 295 hästkrafter och vridmomentet till 355 newtonmeter. En åttastegad automatlåda överför kraften från motorn till antingen två eller fyra hjul.

Hyundai lyfter fram motorn som den starkaste i segmentet och räknar upp effekten hos några konkurrenter, bland annat Ford Explorer som har en hästkraft färre.

Hyundai Palisade är än så länge bara en bil att titta på. Försäljningen startar först sommaren 2019. Den är inte aktuell i Europa.