Hyundai PassoCorto

Hyundai PassoCorto är en italiensk sportbil med mittmotor

I Hyundais monter på Genèvesalongen i mars kommer vi att få se designstudien PassoCorto Concept. Bilen är ritad i samarbete med designelever i Turin och kommer inte att gå till någon produktion.

Hyundais designcenter i Europa gav studenterna på designskolan i Turin en uppgift som en del i deras slutliga examensarbete. Eleverna, som har Pininfarinas designchef Luca Borgogno som lärare, fick var och en i uppdrag att formge och skapa en bil som tilltalar unga människor som alltid är uppkopplade (generation Y) och som samtidigt skulle placera sig överst på deras lista över bilar de skulle vilja köpa och köra.

16 elever blev 16 olika bidrag där de två bästa valdes ut. Dessa två slogs sedan samman och resultatet, som vi ser här, sägs innehålla ungefär två tredjedelar av det ena förslaget och en tredjedel av det andra.

Designstudenternas alster heter Hyundai PassoPorto Concept där PassoPorto är italienska för kort hjulbas.

 PassoCorto är 4,1 meter lång, 1,88 meter bred och 1,16 meter hög (låg). Så extremt kort hjulbas har den dock inte. 2,45 meter är längre än exempelvis Alfa Romeo 4C som förvisso är decimeter kortare i rocken.

Under den orangefärgade karossen med sin skarpa veck, som till mångt och mycket känns lite italiensk, ska det sitta en mittmonterad rak fyra på 1,6 liter som med dubbelturbomatning ger 266 hästkrafter.

 Notera det högt uppdragna ändröret samt det minst sagt kaxiga bakljuset (ja, i singular).

Vill du se PassoCorto på vägarna får du drömma om den, för någon produktion ska över huvud taget inte vara aktuell.