Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai RN30 – en aggressiv smygtitt på Golf GTI-utmanaren

Nya generationen Hyundai i30 ska bli prestandabil à la Golf GTI. i30 N kommer nästa år men redan i Paris nästa vecka får vi se konceptbilen RN30 som visar upp en tuff attityd.

I augusti var Teknikens Värld iväg och körde nya Hyundai i30, en månad innan den officiellt visades. Den bil vi fick köra hade en 1,6-liters dieselspis under huven, inte speciellt sportig. Ett antal bensinvarianter kommer också, men så värst sportiga är inte de heller, trots i30:s nya skarpare utseende. En riktig sportversion av nya i30 är dock på gång, i30 N som den ska heta. Vi visade spionbilder på den i somras och nu har koreanerna valt att visa upp en teaserbild (ovan) på just denna prestandaorienterade version.

i30 N ska lanseras först nästa år, men redan på bilsalongen i Paris nästa vecka får vi se vad som är på ingång. Hyundai ska nämligen visa upp konceptbilen RN30.

Av bilden att döma kommer i30 N att se väldigt aggressiv ut, nästan som en tävlingsbil. Men vi ska ta bilden och konceptbilen med en nypa salt. Hjul med centrumbult är knappast något vi kan vänta oss på produktionsbilen, inte heller de plastrutor som konceptbilen ser ut att ha. Frågan är om de väldigt utlagda skärmarna är nära sanningen, troligtvis inte. Men som helhet får vi i alla fall en blick in i vad Hyundai tänker sig i GTI-klassen.

Hyundai i30 N får en tvåliters turbomaskin på omkring 250 hästkrafter som driver framhjulen. Den kopplas samman med en manuellt växlad låda, i alla fall till en början. En automatlåda kan vara aktuell, om koreanerna får total kontroll över tekniken. Fyrhjulsdrift kan också vara ett möjligt alternativ och då skulle i30 N kunna ses som en konkurrent till Golf R som förvisso ligger på 300 hästkrafter.