Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai

Hyundai Santa Cruz officiell – märkets första pickup

Efter flera förseningar är den till slut här. Den första pickupen från Hyundai. Här är nya Santa Cruz.

Redan 2015 visade Hyundai upp konceptbilen Santa Cruz Crossover Truck Concept på bilsalongen i Detroit. Ett par år senare meddelades att den var klar för produktion och att även en Kia-version av pickupen var aktuell. Sedan hände inte så mycket mer. Fram tills nu. Tidigare i år har vi fått ta del av ett fåtal bilder på bilen och nu visas nya Hyundai Santa Cruz upp i sin helhet.
Medan namnet från konceptbilen bibehålls har produktionsversionen fått en helt annan front som vi känner igen från bland annat nya Tucson. Borta är även de smala bakdörrarna som var hängda i bakkant och Santa Cruz har nu fyra konventionella dörrar vilket troligen är en mer praktisk lösning. Även om Santa Cruz må se ut som en pickup vill Hyundai hellre benämna den som en Sports Activity Vehicle, SAV. Men oavsett så har den ett flak som mäter 132 centimeter på längden med ett förvaringsfack under lastgolvet i den bakre delen.

1 AV 8
Foto: Hyundai
2 AV 8
Foto: Hyundai
3 AV 8
Foto: Hyundai
4 AV 8
Foto: Hyundai
5 AV 8
Foto: Hyundai
6 AV 8
Foto: Hyundai
7 AV 8
Foto: Hyundai
8 AV 8
Foto: Hyundai

Jämfört med storsäljare som Nissan Navara och Ford Ranger så är nya Santa Cruz några storlekar mindre med en totallängd på 497 centimeter, alltså omkring 40 centimeter kortare än tidigare nämnda bilar. Mellan axlarna mäter den 300 centimeter och 190 respektive 169 på bredden och höjden.
Även invändigt finns likheter med Tucson och Santa Cruz är utrustad med en tiotums infotainmentskärm med Apple Carplay och Android Auto som standard. Som tillval går det även att få digital instrumentering med en tiotumsskärm. I övrigt är inredningen ganska personbilslik i den främre delen medan baksätet ser ut att vara av enklare typ. Under baksätet som kan fällas upp finns ytterligare lastmöjligheter.

1 AV 10
Foto: Hyundai
2 AV 10
Foto: Hyundai
3 AV 10
Foto: Hyundai
4 AV 10
Foto: Hyundai
5 AV 10
Foto: Hyundai
6 AV 10
Foto: Hyundai
7 AV 10
Foto: Hyundai
8 AV 10
Foto: Hyundai
9 AV 10
Foto: Hyundai
10 AV 10
Foto: Hyundai

Santa Cruz kommer med två olika motorer som baseras på samma fyrcylindriga 2,5-litersmaskin. Antingen utan överladdning med 193 hästkrafter och 244 newtonmeter eller en med turbo som levererar 279 hästkrafter och 420 newtonmeter. Den tidigare är utrustad med en åttaväxlad automatlåda medan den starkare motorn har fått en åttaväxlad dubbelkopplingslåda. Oavsett motoralternativ har Santa Cruz fyrhjulsdrift som standard. Standardmonterat är även säkerhetsutrustning som autobroms med fotgängar och cyklist-avkänning, samt körfältsassistans och trötthetsvarnare. Som tillval finns ytterligare funktioner som adaptiv farthållare, döda vinkel-varnare och 360-graders backkamera.

Nya Hyundai Santa Cruz kommer att tillverkas i fabriken i Montgomery, Alabama, och försäljning drar igång under sommaren. Om den aktuell för den europeiska marknaden är i nuläget oklart.

https://www.youtube.com/watch?v=ojcDLPqdZYE