Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091210-hyundai-santafe-lyfts
091210-hyundai-santafe-lyfts
091210-hyundai-santafe-lyfts
091210-hyundai-santafe-lyfts

Hyundai Santa Fé med nya motorer

Hyundais storsäljare har genomgått ett ovanligt försiktigt ansiktslyft. På utsidan är det en prövning även för Santa Fé-nörden att märka förändringarna. Under skalet har det hänt desto mer med nya motorer.

Kort efter att Hyunda Santa Fé lanserades för första gången 2001 blev den mycket framgångsrik och faktiskt Sveriges mest sålda suv. Sedan dess har en ny generation Santa Fé lanserats och konkurrenterna har hunnit ikapp. Det är snart fyra år sedan nuvarande Santa Fé presenterades och räknat i bilår innebär det att Santa Fé har nått medelåldern och har lagts in för en omgång plastikkirurgi.

Hyundai har dock gått varsamt fram med Santa Fé, så varsamt att det knappt går att se vad de har gjort. Nyheterna består i en ny grill med integrerad Hyundai-logga, några nya streck på stötfångarna fram och bak, nya bakljus, nya fälgar sidoblinkers i backspeglarna.

De intressanta nyheterna hittar vi i stället under motorhuven där den gamla V6-maskinen har fått ge vika för en ny fyrcylindrig bensinmotor på 2,4 liter. Med 174 hästkrafter och 226 Nm är den nya motorn svagare än den gamla V6:an som producerade 189 hästar och 248 Nm. Som kompensation är 2,4-litersmotorn rejält snålare med en förbrukning på 0,87 l/mil, jämfört med V6-motorn som ville ha 1,04 l/mil. Den nya motorn har även kamkedja i stället för kamrem, vilket sänker servicekostnaderna.

Även dieselmotorn är ny och lystrar till namnet 2,2 CRDi-R. Motorn är fyrcylindrig och med turboladdning skickas 197 hästkrafter och hela 422 Nm till de fyra hjulen. Blandad förbrukning uppges till 0,68 l/mil. En bidragande orsak till båda motorernas lägre förbrukning är den nya sexväxlade automatlådan som är hela 12 kilo lättare och dessutom mindre än den gamla femstegade automaten. Den manuella sexväxlade lådan har utrustats med en växlingsindikator som säger till när det är dags att växla för optimal förbrukning. Nya, lättrullande däck hjälper också till att sänka förbrukningen.

Halvnya Santa Fé finns sedan slutet av november att köpa i Sverige till ett pris som börjar på 249 900 kronor.

Test- & provkörningar