Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ingo Barenschee

Hyundai Santa Fe uppdateras – nu kommer laddhybriden

Hyundai håller inte igen när de uppdaterar Santa Fe, ändringarna är så omfattande att den nästan kan ses som en ny bil.

Endast två år in i livscykeln för Santa Fe generation fyra uppdaterar Hyundai sin stora suv. Hittills har Santa Fe inte gått att få med någon form av elektrifiering vilket har fått modellen att tappa i försäljningsstatistiken. Men med uppdateringen blir det troligen ändring på det, för nu kommer Santa Fe både som hybrid och laddhybrid.

Foto: Ingo Barenschee

För att kunna elektrifiera Santa Fe har Hyundai bytt till en annan plattform vilket är ovanligt vid en modelluppdatering. Enligt Hyundai är Santa Fe den första bilen från märket som får denna plattform, som utöver att underlätta elektrifiering också ska ge förbättrade vägegenskaper och säkerhet. Den nya plattformen gör att tunga komponenter kan placeras lägre och det gör att uppdaterade Santa Fe har en lägre tyngdpunkt än föregångaren.

Foto: Ingo Barenschee

Gällande den förbättrade säkerheten uppnås det tack vare större användning av höghållfasthetsstål och en ny utformning. Det ska göra att den på ett bättre sätt kan absorbera kraft vid eventuell krock och minska påverkan i passagerarutrymmet.

PROVKÖRNING: Hyundai Santa Fe

Utseendemässigt är de mest tydliga förändringarna i fronten och över baken. Med en ännu bredare grill har Hyundai nu integrerat strålkastarna mer än tidigare och LED-varselljusen påminner en hel del om Volvos så kallade ”Tors hammare” fast vertikala. Bak följer Hyundai de senare årens mest populära trend med sammanhängande bakljus i form av en smal LED-slinga.

Foto: Ingo Barenschee

Även interiört har det gjorts ganska stora ändringar. Mittkonsolen har höjts upp, växelväljaren har ersatts av knappar och infotainmentskärmen har växt, nu 10,25 tum. Under mittkonsolen finns ett stuvfack och i de högre utrustningsnivåerna ingår en helt digital instrumentering som mäter 12,3 tum.

Exakta specifikationer för de elektrifierade drivlinorna delar Hyundai inte med sig av i nuläget. Uppdaterade Hyundai Santa Fe är planerad att börja säljas under september i år.