Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai ska bli sexigare än Alfa Romeo

Hyundais bilmodeller ska göra sig av med ”familjeutseendet” och bli mer individuella i sin design. Det säger vice designchefen SangYup Lee i en intervju med Automotive News. Sexigare former än Alfa Romeo är målet.

Ett första smakprov på Hyundais nya designspråk fick vi se redan under årets bilsalong i Genève där koreanerna visade upp La Fil Rouge – en slank, elegant fyradörrarscoupe vars proportioner räknats fram enligt det gyllene snittet. La Fil Rouge var ett första exempel på ”sinnlig sportighet” (sensous sportiness), något som ska genomsyra Hyundais formspråk framöver.

Enligt SangYup Lee har märken som Alfa Romeo och Maserati inspirerat Hyundais nya former.

– Bilen är en produkt som frambringar känslor. Den egenskapen vill vi maximera, säger Lee till Automotive News.

För att uppnå detta ska Hyundai genomgå något av en ”makeover” de närmaste åren. Enligt SangYup Lee ska märket göra sig av med vad han kallar för Hyundais ”familjeutseende”. Istället kommer det koreanska märkets modeller hädanefter få en mer individuell framtoning. Framför allt kommer frontens utseende att förändras. Märkets signifikativa kaskad-grill kommer att vara kvar, men dess utseende kommer att variera mellan modellerna.

Lee liknar Hyundais framtida modeller vid schackpjäserna i ett schackspel.

– Kungen, drottningen, springarna och löparna – de ser alla olika ut och har olika funktioner, men tillsammans bildar de ett lag, säger han till Automotive News.

SangYup Lee är även med och designar Hyundais lyxmärke Genesis modeller.SangYup Lee är även med och designar Hyundais lyxmärke Genesis modeller.SangYup Lee är även med och designar Hyundais lyxmärke Genesis modeller.
SangYup Lee är även med och designar Hyundais lyxmärke Genesis modeller.

SangYupLee värvades från Bentley till Hyundai 2016 och har arbetat med ett antal uppmärksammade projekt genom åren. Bland annat var han ansvarig för den bejublade konceptbilen EXP 10 Speed 6 som visades på bilsalongen i Genève 2015. Andra bilar på Lees cv är exempelvis Chevrolet Camaro concept (femte generationen) och Chevrolet C6 Stingray Concept.

Han har ett tydligt mål med Hyundais kommande design.

– Jag vill att människor ska säga ”Hyundai har sexiga bilar. Sexigare än Alfa Romeo”, säger Lee till Automotive News.

Enligt rykten ska Hyundai visa upp ännu en konceptbil innan året är slut.