Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai Sonata Hybrid och Plug-in Hybrid presenterade

Hyundai har inte bara en läcker suv stående på bilsalongen i Detroit. De visar även upp två hybridversioner av Sonata där den ena är laddbar via eluttaget.

Två väldigt lika Sonata står utställda i Detroit. Nej, Hyundai är inte förvirrade. Det handlar nämligen om två olika hybridversioner av modellen, en vars batteri kan laddas upp vid sidan om bilkörningen, det vill säga genom att plugga in en kabel mellan bilen och ett eluttag.

Båda modellversionerna baseras på senaste generationen Sonata som hade premiär i Detroit förra året. Då det handlar om hybridversioner har vissa förändringar gjorts. Exempelvis är fronten annorlunda för att luftmotståndet ska vara lägre. Likaså är fälgarna speciella för modellerna.

Hyunda Sonata Hybrid, som lanseras i sommar, har en 2,0-liters bensinmotor på 156 hästkrafter och 190 newtonmeter. Den är sammankopplad med en elmotor på 38 kilowatt (52 hk) som är placerad i den sexstegade automatlådan. Elmotorn får sin kraft från ett litiumpolymerbatteri med en lagringskapacitet på 1,62 kilowattimmar.

Total uteffekt är 193 hästkrafter och förbrukningen enligt det amerikanska mätsystem är 0,56 liter per mil.

Hyundai Sonata Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) lanseras senare i år och är alternativet för de som vill ha extra grönt samvete. Den har också ett litiumpolymerbatteri men på 9,8 kilowattimmar. Drivlinan i övrigt är densamma som i icke laddbara hybridversionen men total uteffekt är något högre, nämligen 204 hästkrafter.

Sonata laddhybrid kan köra upp till 3,5 mil på enbart el och förbrukningen, enligt den vanliga körcykeln, ligger på 0,59 liter per mil. Enligt amerikanska MPGe-körcykeln, där även körning på enbart elektricitet tas med i beräkningarna, är förbrukningen 0,25 liter per mil.

Ingen av bilarna är aktuella för några europeiska marknader. Laddhybridversionen kommer inte ens att saluföras i hela USA utan endast i tio delstater.