Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110112-hyundai-veloster110112-hyundai-veloster110112-hyundai-veloster
110112-hyundai-veloster Foto: © Morgan J Segal Photography -All Rights Reserved

Hyundai Veloster – en ovanlig coupé

Det är inte ofta den färdiga produkten är mer okonventionell än konceptet men Hyundai Veloster är ett undantag. Den produktionsfärdiga bil som visas just nu i Detroit är inte alls lika beskedlig som konceptbilen som visades för tre år sedan.

Hyundais lilla sportcoupé Veloster har varit en av de populäraste bilarna hos världens alla bilspioner. Vi har sedan länge tappat räkningen på hur många gånger Veloster har fastnat på bild. Anledningen till dess popularitet som spekulationsobjekt är att alla har undrat om Hyundai verkligen skulle våga gå hela vägen med bilen. Konceptbilen Veloster som visades upp 2007 var en friskt designad sak och när de första spionbilderna dök upp verkade det som att bilen hade fått en extra dörr. Skulle detta verkligen finnas på den färdiga bilen.

Japp, den annorlunda designen och den extra dörren finns på den bil som står utställd på Detroits bilsalong. Vi kan till och med konstatera att den produktionsfärdiga Veloster är än mer vågad än konceptbilen Veloster. Bortsett från den extra bakdörren på höger sida har produktionsbilen fått en mer aggressiv front och mer skulpterade sidor. Titta dessutom på fälgarna som är exakt likadana som konceptbilens. Hyundai säger sig ha inspirerats av motorcyklar. De svärtade A-stolparna ska få vindrutan att påminna om visiret på motorcykelhjälm och inne i kupén hittar man en mittkonsol som liknar en motorcykeltank och friskluftutblås som liknar avgasrör. Veloster kommer alldeles säkert att sticka ut i trafiken, de enda direkt jämförbara bilarna är Renault Mégane Coupe och Volkswagen Scirocco.

På höger sida av Veloster finns en bakdörr, på vänster sida finns bara en ensam, lite längre dörr. Hyundai är inte först med denna lösning för att underlätta insteget till baksätet. På senare tid har såväl Mazda RX-8 som Mini Clubman underlättar livet för baksätesåkare. Veloster skiljer sig dock från dessa eftersom bakdörren är hängd i framkant. När den ska öppnas behöver man därför inte öppna framdörren först.

Hyundai Veloster presenteras inledningsvis med ett enda motoralternativ – en 1,6-litersbensinmotor som ger 138 hästkrafter vid 6 300 r/min och 166 newtonmeter vid 4 850 r/min. Hyundai uppger en blandad för brukning på 0,58 l/mil och hävdar att Veloster till och med är snålare än Honda CR-Z vid landsvägskörning. Exakt hur snål Veloster är och vilka motorer som erbjuds utöver 1,6-litersbensinaren får vi veta framöver.

https://youtu.be/h16e9RTqss8?height=347&width=575

Läs mer