Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hyundai Veloster facelift till Sverige

Hyundai i Sverige satsar, trots låga försäljningsvolymer, vidare på Veloster. Med motorer anpassade för de senaste EU-reglerna, ny dubbelkopplingslåda och lite designförändringar är Veloster redo att flirta med den svenska publiken igen.

Hyundai överraskade världen när de släppte Veloster i början av 2011. Det var inte formerna som fick folk att höja på ögonbrynen, det var dörrlösningen. Veloster har nämligen tre sidodörrar – en på vänster sida (förarsidan) och två på höger sida (passagerarsidan). Än mer udda är att Hyundai har en spegelvänd kaross för marknader som har vänstertrafik med ratten på höger sida. I exempelvis Storbritannien såldes Veloster med en dörr på höger sida och två dörrar på vänstersida. Trots denna förmodat ganska dyra lösning, rent produktionstekniskt, har Hyundai UK plockat bort Veloster ur sortimentet sedan några månader tillbaka.

Hyundai i Sverige gör dock inte som britterna. Trots endast tio sålda exemplar av Veloster under 2014, en nedgång från 18 året innan, väljer den svenska generalagenturen att satsa vidare på modellen som förra månaden presenterades i uppdaterat utförande.

Hyundai Veloster Turbo R-Spec "Rally Edition"Hyundai Veloster Turbo R-Spec "Rally Edition"Hyundai Veloster Turbo R-Spec "Rally Edition"
Hyundai Veloster Turbo R-Spec "Rally Edition"

Uppdateringen omfattar bland annat exteriöra förändringar som till exempel grillen, huven och fälgarna (ny dimension: 18 tum med 225/40-däck). Interiört har Veloster fått sportigare instrumentering och nya sportstolar. Den svarta klädseln på stolar, dörrsidor instrumentbräda och andra ytor betonas med färgklickar i antingen grått, blått eller orange.

Uppdateringen omfattar också förbättrad styrning och sänkt ljudnivå tack vare extra isolering i karossen samt ett ljudreduceringssystem i motorn som förutom sänkt ljud och buller också ska motverka vibrationer.

Två motorer finns till Veloster, både Euro 6-anpassade. 140 hästkrafter ger den ena och vill då ha 0,65 liter bensin per mil vid blandad körning. 186 hästkrafter ger motorn i Veloster Turbo sin vill ha 0,69 liter per mil. Manuell växellåda är standard till båda motoralternativet men Veloster Turbo kan utrustas med en sjuväxlad dubbelkopplingslåda, då ingår också paddlar vid ratten.

Uppdaterade Veloster kostar från 259 900 kronor och finns att köpa hos Hyundai-handlarna redan nu.